POBEDILA „USPAVANKA ZA ALEKSIJU“: Izabrani dobitnici nagrada 68. Sterijinog pozorja

J. SIMIĆ

03. 06. 2023. u 15:48

STERIJINA nagrada za najbolju predstavu 68. Sterijinog pozorja pripala je predstavi "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda

ПОБЕДИЛА „УСПАВАНКА ЗА АЛЕКСИЈУ“: Изабрани добитници награда  68. Стеријиног позорја

Sterijino pozorje

Odluku o nagradi doneo je žiri festivala u sastavu: profesorka univerziteta Ljiljana Pešikan Ljuštanović, balerina i koreografkinja Ista Stepanov, teatrolog i pozorišni kritičar Ivan Medenica, pozorišni reditelj Jure Novak i glumac Valentin Vencel.

Dobitnik Sterijine nagrade za tekst savremene drame je Đorđe Kostić za istu predstavu, dok je nagrada za režiju dodeljena  Milošu Loliću za predstavu "Yankee Rose" Beogradskog dramskog pozorišta.  Za najbolju dramatizaciju nagrađeni su Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave za ostvarenje "Što na podu spavaš".

Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje dobili su Vanja Ejdus za ulogu u pobedničkoj predstavi "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", Danica Maksimović za rolu  u predstavi "Yankee Rose", Matija Rupel za ulogu u predstavi "52 herca" Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice i Saša Krmpotić za ulogu u predstavi "Što na podu spavaš" ( koprodukcija  SNP-a, GDK „Gavela“ Zagreb, NP Sarajevo i MESS Sarajevo).

Nagrada  Fonda „Dara Darinka Čalenić“ za najbolju mladu glumicu pripala je Ivani Percan Kodarin za ulogu u predstavi "52 herca", a za najboljeg mladog glumca nagrađen je Luka Grbić za ulogu u predstavi "Yankee Rose".

Po tradiciji i Sterijanska publika imala je pravo na svoj ukus te je najviše glasova dodelila predstavi „52 herca“ (prosečna ocena 4,67),a za njom slede : „Što na podu spavaš“ ( 4,64), „Gospođica“ ( 4,55), „Uspavanka za Aleksiju Rajčić( 4,29), „Deca“i „Pokojnik“( 4,02 ),“Yenkee Rose“(3,90), „Lepa Vida“ 3,62), „Noć sa Aleksom“ (3,45), Tena: (3,29) i Noćna frajla(3,08).

Pozorje je počelo 26.maja a biće završeno večeras svečanim uručenjem Sterijinih nagrada.U čast laureata biće odigrana predstava "Slika nepoznatog" Miodraga Kajteza u dramatizaciji Đorđa Milosavljevića i u režiji Nikole Zavišića (koprodukcija NP "Toša Jovanović" iz Zrenjanina i Sterijinog pozorja iz Novog Sada).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju