DELA GORDANE ČEKIĆ U PRODAJNOJ GALERIJI "BEOGRAD": U vodi sve počinje

M.A.K.

26. 04. 2023. u 17:31

IZLOŽBA slikarke Gordane Čekić, koja će biti otvorena u Prodajnoj galeriji "Beograd", u četvrtak 27. aprila u 19 časova, postavlja opšteljudska pitanja "Ko smo? Kuda idemo? Odakle dolazimo?".

ДЕЛА ГОРДАНЕ ЧЕКИЋ У ПРОДАЈНОЈ ГАЛЕРИЈИ БЕОГРАД: У води све почиње

Foto promo

Reč je o ambijentalnoj instalaciji osmišljenoj za prostor galerije, a sastoji se od slika na medijapanu, crteža i redimejd objekata. Tema je nastank žive prirode, a crteži simuliraju organičko prisustvo i ideju o neprekinutom kretanju.

- Tematsko polazište ovih radova posmatranih pojedinačno, ali i kao celina, jeste višeznačno metaforičko dejstvo vode, osnovnog elementa u kome sve počinje i sve se završava - ističe se u najavi izložbe. - Voda u stanju mirovanja - apsolutna ravnina vode i sama je reflektujuća površina koja razotrkriva ranjivost i prolaznost svega postojećeg. Slikarski radovi nastali usecanjem i uklapanjem ploča od medijapana simuliraju prisustvo nevidljive supstance, prelamanja svetlosti, kretanje u vidu talasa. Fluidnost vode afirmiše se nasuprot mirovanju, stagnaciji ili linearnom poretku. Transparentnost bele materije, zajedno sa pulsirajućim raznobojnim mrljama u dubljim slojevima evocira lakoću organskih spletova ili mrežaste strukture tkanja.

Umetnica koja je završila magistarske studije na Slikarskom odseku FLU, priredila je 27 samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za slikarstvo i crtež

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave