JEDAN OD NAJLEPŠIH IZLOŽBENIH PROSTORA U ZEMLJI Minstarka kulture Maja Gojković u muzeju u Kikindi otvorila novu galeriju

Рада Шегрт
Rada Šegrt

23. 04. 2023. u 18:16

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković u petak je u Narodnom muzeju u Kikindi otvorila novi izlagački prostor ove ustanove površine skoro 300 metara kvadratnih.

ЈЕДАН ОД НАЈЛЕПШИХ ИЗЛОЖБЕНИХ ПРОСТОРА У ЗЕМЉИ Минстарка културе Маја Гојковић у музеју у Кикинди отворила нову галерију

Foto: R. Šegrt

Galerija se zove „Nova“, nastala je adaptacijom prostora u prizemlju zgrade muzeja, koja je trajala dve godine i finansirana je sredstvima Ministarstva kulture kroz program „Gradovi u fokusu“. Ukupno je uloženo oko 16 miliona dinara, od čega je ministarstvo obezbedilo skoro 10 miliona, a ostatak je finansiran iz budžeta grada.

Za otvaranje je u galeriji „Nova“ postavljena veličenstvena izložba slika Galerije SANU „ U velikom formatu“, na kojoj su izložene slike akademika 20. veka.

- Ovo je sada jedan od najlepših galerijskih prostora u zemlji. Otvaranjem ove galerije i izložbe, dokazujemo da i jedan manji grad može da bude kulturni centar. To je dokaz dobre saradnje ministartsva i Grada Kikinde, a to pokazujemo i poslednjih nekoliko godina. Na ovaj način sprovodimo jedan od starteških ciljeva Vlade Srbije, a posebno Ministarstva kulure, a to je decentralizacija kulture. Pokazali smo da to može da se uradi, pre svega preko projekta „Gradovi u fokusu“ i ovo je jedan od njih. Kikinda izdvaja čak šest odsto budžeta za kulturu i mnogi gradovi mogu samo da zavide ovoj sredini – istakla je ministarka Gojković.

Minstarka Gojković održala je radni sastanak sa zvaničnicima grada i predstavnicima ustanove kulture o izradi strategije razvoja kulture i želji Kikinde da postane nasionalna prestonica.

- Obradovali su me time što će već krajem jula ili početkom avgusta strategiju ponuditi na javnu raspravu, a na jesen Skupštini grada na usvajanje. Spremili su i projekat za novi konkurs „Gradovi u fokusu“. Treći važan cilj Kikinde jeste učešće na konkursu za prestonicu kulture 2025. godine. Drago mi je da sa puno entuzijazma pripremaju program i da su prvi koji se javljaju. Mislim da je Kikinda jedan od najozbiljnijih kandidata. Treba da iskoriste pozitivna iskustva Čačka i Užica i da sagledaju prednosti i mane – navela je ministarka kulture.

IZLOŽBA AKADEMIKA

- Izložba prikazuje dela velikog formata devet velikana naše likovne umetnosti, koji su za akademike izabrani tokom druge polovine 20. od Marka čelebonovića do Petra Omčikusa, zatim Predraga Peđe Milosavljevića, Petra Lubarde, Miće Popovića, Mladena Srbinovića i drugih. Najveći broj dela u umetničku zbirku SANU dospeva kao poklon članova akademije - objasnila je Jelena Mežinski Milovanović, autorka izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?