NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

PODRŠKA ZA PROJEKAT KINOTEKE U KANU: Podmlađivanje "Kradljivca bresaka"

M. N. M.

20. 05. 2024. u 17:15

TOKOM Filmskog festivala u Kanu, Asocijacija evropskih filmskih arhiva i kinoteka (ACE), dodelila je podršku za zajedničku restauraciju projektu čiji je nosilac Državni audiovizuelni arhiv Srbije - Jugoslovenska kinoteka. U saradnji sa filmskim arhivima iz Bugarske i Crne Gore, film Vula Radeva "Kradljivac bresaka" biće restaurisan u Odeljenju digitalne restauracije Jugoslovenske kinoteke, sa originalnog negativa u 4K izdanju.

ПОДРШКА ЗА ПРОЈЕКАТ КИНОТЕКЕ У КАНУ: Подмлађивање Крадљивца бресака

JK promo

Obraćajući se u Kanu žiriju (kojim je predsedavao veliki mađarski reditelj Ištvan Sabo) i predstavnicima evropskih filmskih arhiva i kinoteka, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić je istakao zadovoljstvo što nagrađeni projekat podrazumeva restauraciju filma koji je pre tačno 60 godina označio početak saradnje srpske (tada, jugoslovenske) i bugarske kinematografije, i najavio premijernu projekciju filma na jednom od najvećih evropskih festivala naredne godine.

- Nakon restaurisanih filmova "Grešnica bez greha" Koste Novakovića, "Klakson" Kokana Rakonjca i "Zaseda" Živojina Pavlovića, Jugoslovenska kinoteka nastavlja sa učešćem u projektu "Sezona filmskih klasika", pokrenutom sa idejom da podigne svest o značaju filmskih arhiva i kinoteka, o očuvanju filmskog nasleđa. Ove godine predstavljamo i film "Tragovi crne devojke", koji se nalazi i na listi 100 srpskih igranih filmova koje je Jugoslovenska kinoteka 2016. godine proglasila za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja - izjavio je Pantelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TAJNI SASTOJAK: Ovo niko nije očekivao! Evo kako je, zapravo, Novak Đoković noću napravio podvig na Rolan Garosu o kome sada priča ceo svet