VIRTUELNO PUTOVANJE KROZ SRPSKE I FRANCUSKE MURALE: Izložba ulične umetnosti u Kulturnom centru Srbije, u Parizu

V.C.S.

30. 03. 2023. u 13:22

U Kulturnom centru Srbije u Parizu sutra se otvara virtuelna izložba "Tragovi: Ulična umetnost Srbije i Francuske 1995 - 2022". Više od 70 radova nastalih u ove dve zemlje nalazi se u virtuelnom prostoru, na platformi VR-All-Art.

ВИРТУЕЛНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ СРПСКЕ И ФРАНЦУСКЕ МУРАЛЕ: Изложба уличне уметности у Културном центру Србије, у Паризу

Street art Belgrade, Instagram

Cilj je, kako kažu organizatori, prikazati uticaj francuskog stvaralaštva u oblasti grafita i ulične umetnosti na domaću umetničku scenu, kao i stvaranje srpskih umetnika u Francuskoj, kroz nove tehnologije koje omogućavaju virtuelni prostori.

Izložba će trajati do 15. aprila, a projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Street art Belgrade, Instagram

 

Jedan od prvih gradova koji je prihvatio grafiti kulturu u Evropi bio je Pariz. Miša Jens, prvi zvanični beogradski grafiter, sredinom 90-ih doneo je novi stil sa pariskih ulica u Beograd. Poznati francuski umetnici gostovali su u Srbiji i na zidovima ostavila svoj pečat, naročito u okviru umetničkih festivala, poput Belefa i drugih, a i srpski umetnici stvarali su u Francuskoj.

Street art Belgrade, Instagram

 

Pored ove, publici će biti predstavljena i virtuelna izložba "Loving Street Art Belgrade" iz 2020, prevedena na francuski jezik. U okviru nje prezentovano je više od 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na beogradskim ulicama.

Publika će ovim izložbama moći da pristupi pomoću VR opreme, a uz Kulturnom centru Srbije biće izloženo i 30 najzapaženijih radova srpskih i francuskih umetnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)