OHRABRUJUĆA STRAST PREMA LEPOTI: Izložba dela iz privatnih zbirki u Galeriji RTS

M. Kralj

22. 03. 2023. u 14:31

IZBOR iz tri zbirke privatnih vlasnika, predstavljen na sinoć otvorenoj izložbi "Ljubav iznad interesa", u Galeriji RTS-a, čine dela nekih od najznačajnijih likovnih autora 20. veka.

ОХРАБРУЈУЋА СТРАСТ ПРЕМА ЛЕПОТИ: Изложба дела из приватних збирки у Галерији РТС

Vojo Stanić, triptih, Foto promo

Među njima su Marko Murat, Beta Vukanović, Nadežda Petrović, Milan Milovanović, Kosta Miličević, Borivoje Stevanović, Ljubomir Ljuba Ivanović, Stojan Aralica, Jovan Bijelić, Petar Dobrović, Živorad Nastasijević, Vasa Pomorišac, Zora Petrović, Ivan Radović, Ignjat Job, Sava Šumanović, Mladen Josić.

Iz kolekcije Dušana Vujoševića, košarkašog trenera i višedecenijskog "sakupljača" umetničkih dela, ali i jedne beogradske i jedne novosadske privatne zbirke, pred publikom su i radovi Mila Milunovića, Milana Konjovića, Ivana Tabakovića, Nedeljka Gvozdenovića, Marka Čelebonovića, Milenka Šerbana, Petra Lubarde, Ljubice Cuce Sokić, Aleksandra Tomaševića, Leonida Šejke, Petra Omčikusa, Dada Đurića, Radomira Džonija Reljića, Voja Stanića i Dragoslava Kneževića.

- U ovo smutno vreme poljuljanih sistema vrednosti, ohrabruje i pruža nadu pojava pojedinaca, galerista i kolekcionara, koji su spremni da svoju ljubav, katkad i strast, prema likovnom stvaralaštvu, stave iznad pukih komercijalnih interesa - naglašava Nikola Kusovac, autor ove postavke. - Takvim stavom i ponašanjem oni znatno ublažavaju probleme proistekle iz duboke društvene krize.

"RAZVUČENE" KOLEKCIJE

PREDSTAVLjAJUĆI istorijat zadužbinarstva i kolekcionarstva, od Save Tekelije, Teodora Pavlovića i Joce Vujića do naših dana, Kusovac se osvrnuo i na mnoga od likovnih dela otkupljenih u vreme socijalizma da oplemene radne prostore i edukuju zaposlene, a koja su tokom tranzicije rasprodata i razvučena naočigled države i njenih marginalizovanih ustanova zaštite kulturnih dobara:

- Tako su se prva na udaru našla umetnička dela sabrana u bankama, zatim u nekad moćnim privrednim, trgovačkim i ugostiteljskim preduzećima, koja su preko noći proglašena nelikvidnim, gurnuta u stečaj i olako prodata.

Cilj izložbe je, kako ističe naš ugledni istoričar umetnosti, i da se ukaže na važnost koju trenutno privatne zbirke i galerije imaju u likovnom životu Srbije:

- Muzeje i galerije, koji tavore od budžeta za kulturu, a on je više nego nedovoljan, polako pokriva muzejska prašina i patina prošlosti - smatra Kusovac, autor postavke i teksta u katalogu. - Nasuprot, sudeći prema svemu što su uradili pojedinci, poput Madlene Janković Cepter i, na primer, nedavno, Radivoja Draževića, odnosno kako deluju sve brojniji kolekcionari koji, poput Duška Vujoševića, imaju svest da ono što poseduju predstavlja opšte i svakom zainteresovanom dostupno dobro, naziru se neka skora i bolja vremena zaštite, skupljanja, čuvanja i korišćenja umetničkih dobara. Ukratko, kustosi u društvenim muzejima i galerijama postaju sve više činovnici i bezdušne birokrate, dok se kolekcionari preobražavaju u ostrašćene znalce kustose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)