DAMAMA "OGLEDALO SRPSKO": Dve pesnikinje dobitnice međunarodne književne nagrade

V.K.

07. 03. 2023. u 12:53

PESNIKINjE Milica Kralj i Višnja Kosović dobitnice su međunarodne književne nagrade "Ogledalo srpsko" za 2023.godinu, koju dodeljuje Društvo srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine.

ДАМАМА ОГЛЕДАЛО СРПСКО: Две песникиње добитнице међународне књижевне награде

V.K.

U obrazloženju žirija (dr Budimir Aleksić, Želidrag Nikčević, predeednik, i Bećir Vuković) se navodi da je Milica Kralj jedna od najboljih i najostvarenijih savremenih srpskih pesnikinja. Objavila je više knjiga poezije, piše eseje, književnu kritiku, autor je više zapaženih antologija.

Dobitnica je značajnih književnih nagrada poput „Marko Miljanov“, „Povelja Kneza Lazara“, „Zlatna struna“ Smederevske pesničke jeseni, Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, „Zaloga“, „Miodrag Ćupić“ i drugih. Član je Udruženja književnika Crne Gore, Udruženja književnika Srbije, i počasni član Udruženja književnika Kosova i Metohije.

Višnja Kosović je pesnik, pripovedač i filozof. Objavila je oko petnaestak knjiga poezije, proze, kratkih priča, aforizama, filozofskih misli, između kojih izdvajamo „Riječ o ćutnji“ – knjiga poetsko–filozofskih misli o ćutnji, prvo izdanje na šestojezičju: srpski, nemački, francuski i italijanski. Drugo izdanje pojavilo se još na jevrejskom i češkom jeziku.

Dobitnica je nagrade „Marko Miljanov“, međunarodne književne nagrade za priču „Ergebnis“- Frankfurt, „Kočićevo pero“, „Vidovdanska povelja“, „Miodrag Ćupić“, „Oktobarske nagrade Herceg Novog“ i drugih.

Nagrada „Ogledalo srpsko“ Društvo srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine biće uručena 18.marta u 12 sati u Srpskoj kući u Podgorici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave