pušten promo 16.25 h PREDSTAVLJEN PROGRAM JUBILARNOG, DVADESETOG BEOGRADSKOG FESTIVALA: Dve decenije borbe za igru

M. N. M.

03. 03. 2023. u 16:22

JUBILARNO 20. izdanje Beogradskog festivala igre, koji tradicionalno u Beograd donosi presek svega najboljeg u svetu umetničke igre a jubilej proslavlja pod sloganom "Zajedno, mi slavimo igru", imaće "neverovatno zanimljivu selekciju", najavila je direktorka manifestacije Aja Jung na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, kojoj su prisustvovali predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministarka kulture Maja Gojković i brojni ambasadori.

пуштен промо 16.25 х ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ЈУБИЛАРНОГ, ДВАДЕСЕТОГ БЕОГРАДСКОГ ФЕСТИВАЛА:  Две деценије борбе за игру

promo NIS

- Imamo fantastičnu selekciju, rekla bih da je možda hrabrija u programskom smislu zato što dovodi različite stilove. Imamo flamenko, izuzetan igrač Izrael Galvan dolazi u Beograd... - najavila je između ostalog Jung program festivala koji zatvaraju 12. i 13. aprila nastupi londonske "Hofeš Šekter" kompanije u "Madlenijanumu", a tokom koga će počasna gošća Beograda biti i glumica Izabela Roselini.

Opisavši protekle dve decenije kao "neprekidnu borbu za igru" i podsećajući da je njen festival oduvek pravio iskorake, Jung je najavila prvu VR predstavu - "Pariski bal" koreografkinje Blanke Li, koja je imala premijeru 2021. godine na Filmskom festivalu u Veneciji (i osvojila "Zlatnog lava" za VR iskustvo), te prvu cirkusku predstavu francuskog Galaktik ansambla "koja je za sve generacije, mogu da dođu i veoma mala deca".

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je čestitao jubilej festivalu istakavši da ga tradicija čini jednim od pet najznačajnijih evropskih festivala igre, da je BFI svetski brend i manifestacija koja je zaštitni znak naše prestonice.

- U narednih mesec dana publika će imati priliku publika vidi bogat program od 30 koreografskih postavki koje će biti predstavljene u Beogradu i Novom Sadu - rekla je ministarka kulture Maja Gojković, ističući da njeno ministarstvo kontinuirano podržava manifestaciju "koja 20 godina našu zemlju čini međunarodnom prestonicom vrhunske umetničke igre", te da će festival u Ministarstvu kulture uvek imati sigurnog partnera.

Ambasador Francuske Pjer Košar je rekao da nekoliko francuskih trupa učestvuje na festivalu i da se nada da će u predstavama i proslavi jubileja uživati posetioci svih uzrasta.

Ambasador Holandije Just Reintjes je da se od holandskih izvođača ove godine "može očekivati nešto spektakularno", i zahvalio se Jung što "dovodi najbolje od holandskog plesa u Srbiju".

Italijanski ambasador Luka Gori je podsetio da imaju dugu saradnju sa Jung, koju će rado nastaviti, a sada u Beograd dolazi 37 italijanskih umetnika i tehničara, od kojih se mogu očekivati kreativni, iznenađujući i eksperimentalni nastupi.

Španski ambasador Raul Bartolome Molina je čestitao Jung "što je dobar organizator" i što je Beogradski festival igre jedan od jnajznačajnijih u Evropi, dok je ambasador Izraela Jahel Vilan je podsetio da su u proteklih 20 godina neki od najistaknutijih izraelskih plesača nastupali na festivalu.

Jubilej je čestala i ambasadorka Grčke Maria Levanti, dok je ambasadorka Velike Britanije Sian Mekleod na srpskom jeziku primetila "neverovatan razvojni put festivala, koji je za samo nekoliko godine postao jedan od najznačajnih u Evropi u oblasti plesa".

Zamenica šefa delegacije Evropske unije Plamena Halačeva je poželela sjajan festival i izrazila želju da nastave saradnju, dok je zamenik nemačke ambasadorke Karsten Mejer Vifhauzen istakao da se radi o izuzetnom kulturnom događaju, ne samo za Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)