O "TRAGU DIVLJAČI" I ŽIKI PAVLOVIĆU: Tribina "Čitaj me, gledaj me" u "Parobrodu"

M. N. M.

03. 03. 2023. u 15:32

NA POČETKU novog ciklusa tribina "Čitaj me, gledaj me" u UK "Parobrod", u ponedeljak 6. marta od 20 časova, predstaviće se kreativna ekipa filma "Trag divljači" koji je nastao na bazi romana i dnevničkih zapisa Živojina Žike Pavlovića.

О ТРАГУ ДИВЉАЧИ И ЖИКИ ПАВЛОВИЋУ: Трибина Читај ме, гледај ме у Пароброду

promo

Ovo debitantsko filmsko delo Nenada Pavlovića, inače sina Žike Pavlovića, je posebno značajno jer je svojevrsni omaž Žikinom delu i stvaralaštvu. Radnja filma smeštena je u provinciji, u istočnoj Srbiji, gde se sedamdesetih godina dogodilo misteriozno ubistvo nakon kojeg pratimo porodičnu dramu. Prema svedočanstvu Nenada, teško je ekranizovati romane njegovog oca jer nisu filmični, te je on pribegao tehnikama kompilacije i osmislio hronotop filma iz više različitih romana. To kreativno iskustvo je od posebnog značaja za temu tribine.

Maestralne uloge ostvarili su Predrag Miki Manojlović u ulozi Blagoja, i Milena Pavlović u ulozi Sibinke, a u sporednoj ulozi pojavljuje se i Ljubomir Ljuba Božović, producent ovog filma.

Gosti moderatorke mr Vesne Vukajlović govoriće o filmu i sveopštem značaju porodice Pavlović za našu kinematografiju. Pored Nenada i Milene, na tribini će govoriti Miki Manojlović koji je sarađivao sa Žikom u filmu "Hajka" sedamdesetih godina 20. veka i čija su glumačka ostvarenja obeležila više decenija jugoslovenskog filma. Često je govorio o motivu slobode kod Pavlovića, te i u ovom filmu kroz njegov lik učimo šta su lične slobode i granice.

Među govornicima biće i Ljubomir Ljuba Božović, kao izuzetan poznavalac književnog dela Pavlovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene