UMETNIČKI MANIFESTI MARKA POGAČNIKA: Čuveni slovenački autor u galeriji "B2"

M.A.K.

03. 03. 2023. u 11:00

GOST galerije "B2" je jedan od najznačajnijih neoavangardnih autora nekadašnje Jugoslavije, člana svetski priznate slovenačke umetničke grupe OHO- Marko Pogačnik.

УМЕТНИЧКИ МАНИФЕСТИ МАРКА ПОГАЧНИКА: Чувени словеначки аутор у галерији Б2

Foto Bojan Brecelj

U subotu će u ovom izložbenom prostoru biti predstavljena serija od petnaest njegovih crteža na papiru, nastalih prethodne godine, i tri manifesta. 

Manifesti su njegovi zapisi o prostoru, vremenu i onome što naziva trećom umetnošću. Ovaj vizuelni stvaralac, rođen 1944. u Kranju, te manifeste će ispisavati po zidovima beogradske galerije, ali i čitati na samom otvaranju, u subotu, 4. marta, u 19 časova. 
Prema shvatanjima Marka Pogačnika - "Prva umetnost" je umetnost služenja datoj kulturi i njenim preovlađujućim verskim i civilizacijskim obrascima (Klasična umetnost). "Druga umetnost" je umetnost kao umetnost - usredsređena je na sopstvenu suštinu, u skladu sa sopstvenom svrhom; svoj temelj i svoj smisao pronalazi u samoj sebi (Moderna umetnost), a "Treća umetnost" je umetnost zajedničkog stvaranja, a istovremeno i umetnost gledanja u nepoznato". Katalog izložbe, "Manifesti. Marko Pogačnik Umetnost gledanja u nepoznato", biće naknadno objavljen kako bi se u njemu našao i performans sa otvaranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)