ŠTA ISPITUJE AMERIČKA LABORAOTORIJA NADOMAK TBILISIJA? Danilo Koprivica o protivrečnostima aktuelne politike Gruzije

V.N.

17. 06. 2022. u 11:39

U DOSLUHU sa poslednje dve teme serijala „Dosije", Danilo Koprivica sedamdesetu Zelenu debatu posvećuje zemlji koju bi trebalo posetiti dok na snagu ne stupi upozoravajuća krilatica kako se „istorija ne ponavlja, ali se često rimuje".

ШТА ИСПИТУЈЕ АМЕРИЧКА ЛАБОРАОТОРИЈА НАДОМАК ТБИЛИСИЈА? Данило Копривица о противречностима актуелне политике Грузије

Foto: A. Šemić

On ističe da kada „pričamo o Gruziji mislimo i na Ukrajinu i na nas", jer je reč o državi koja Rusiji takođe nije uvela sankcije i čija je legija najbrojnija strana jedinica na ukrajinskom ratištu. Razloga za odabir baš ove teme je mnogo – o Gruziji se često govori kao o zemlji sa najlepšim predelima u Evropi i području na kom se u jednom danu mogu videti brojne oprečne stvari – kao što su plaže i skijališta, Muzej sovjetske okupacije i Staljinova rodna kuća.

Aktuelnosti u vidu ponovljenih zvaničnih ruskih optužbi na račun sumnjivih aktivnosti u gruzijskom biološko-medicinskom centru i tvrdnje kako se tamo sprovode istraživanja o upotrebi insekata radi prenosa infektivnih agenasa, samo su jedan od povoda da se ova država osvetli kao i njenih šezdeset devet prethodnica – detaljno, uz priču o istoriji, kulturi, geografiji, politici i drugim brojnim aspektima, a sve to uz slikovite ilustracije ljudi, pejzaža i interesantnih svedočanstava.

Koprivica ukazuje na neobičnu istorijsku pozadinu kavkaske zemlje kroz napomene naslovljene imenima naroda koji su je pohodili. On ističe kako je važno osvrnuti se na detalje iz ranijih tribina, kao što su neočekivani postupci – odnosno promenjeni narativi Volodimira Zelenskog i Sane Marin, te kroz tu prizmu sagledati ulogu Mihaila Sakašvilija, kog je aktuelni ukrajinski predsednik imenovao „velikim reformatorom".

Naročitu pažnju Koprivica posvećuje radu laboratorije „Ričard Lugar" nadomak Tbilsija, koju rusko ministarstvo spoljnih poslova smatra velikim problemom zbog postojanja sumnji da se u ovom centru, finansiranom od (kako se veruje) strane ministarstva odbrane SAD, eksperimentiše i na životinjama i na ljudima, te se ove aktivnosti dovode u vezu sa sličnim laboratorijama u Kijevu i Odesi.

Predavanje Danila Koprivice „Dosije Gruzija" može se pogledati možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)