POEZIJA PROTKANA HUMOROM I SAMOIRONIJOM: U Kikindi predstavljena knjiga Milane Grbić ( FOTO)

R. Š.

23. 02. 2023. u 22:06

U NARODNOJ biblioteci "Jovan Popović“, čiji je član od pete godine, večeras je Milana Grbić predstavila svoju prvu zbirku poezije.

ПОЕЗИЈА ПРОТКАНА ХУМОРОМ И САМОИРОНИЈОМ:  У Кикинди представљена књига Милане Грбић ( ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Ova mlada autorka, mester studentkinja na Filološkom fakultetu u Beogradu, lucidna, rečita, duhovita i neposredna, takva je bila i pred brojnom publikom u svom gradu u kojem je završila gimnaziju. Već tada, kako je otkrio moderator književne večeri i njen učitelj pisanja, književnik Srđan Srdić, kada je bila srednjoškolka, „javili“ su mu njeno ime, jer je „mala napisala roman“.

Kasnije je pohađala Srdićevu „Radionicu kreativnog pisanja“, napisala više kratkih priča i dobila nekoliko nagrada. Srdić je otkrio da je na nekim takmičenjima molio žiri da joj ne daju 100 bodova, već 99, jer „šta će biti s detetom, ako tako rano dobije maksimalan broj “. Pesme u zbirci „Karma je veća kučka nego ja, poput one sa naslovom „Lavica“, prožete su humorom i samoironijom.

- Sklona sam da se poigram sa žanrom. Ovo je poezija sa vrlo izraženim narativnim elementima. U njoj imamo junakinju, konkretne pripovedne događaje i situaciju, tako da možemo da kažemo da je senteciozna, metaforična i to je čini poetskom, ali ima jake prozne elemente i nije ritmična i muzikalna što je tipično za većinu knjiga poezije – objasnila je autorka.

Kaže da je „Karma“ nastajala dosta dugo, bez prethodnog plana da to bude zbirka pesama, ali joj je Zvonko Karanović, kada je na jednoj promocji čuo njene pesme, preporučio da štampa poeziju. Knjigu je objavila „Enklava“, izdavačka kuća specijalizovana za savremenu srpsku poeziju. Prvu knjigu Milane Grbić „Oko nas more“ objavila je upravo kikindska Narodna biblioteka „Jovan Popović“ 2017. godine. Autorka je do sada objavljivala kratku prozu i poeziju u književnim časopisima i zbornicima. Bila je učesnica festivala „Kikinda short“ 2018. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna