DA SE GREJU I DA ŠTEDE: Kikinđani dobili subvencije za solarne panele

R. Š.

23. 02. 2023. u 06:15

ČETIRI domaćinstva u Kikindi, od 11 koliko je konkurisalo, dobila su bespovrtanu subvenciju za nabavku i ugradnju solarih panela u svojim kućama za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

ДА СЕ ГРЕЈУ И ДА ШТЕДЕ: Кикинђани добили субвенције за соларне панеле

Foto: R. Šegrt

Iznos odobrene sume je od 350.000 do 420.000 dinara, koliko je maksimalna subvencija. U stvari, građani su dobijali polovinu sume koja im je potrebna za ugradnju panela snage 5,75 kilovata.

- Imam kuću od 250 kvadrata stambene površine, u kojoj živi nas šestoro. Planiramo ugradnju oko sto kvadrata panela kako bi, pored gasa i struje, mogli da koristimo i energiju sunca. Namera nam je da smanjimo potrošnju struje, jer nam je mesečni račun sada oko 17.000 dinara, uz dobru izlovanost kuće. Želja nam je da u dvorištu izgradimo bazen pa da preko panela grejemo vodu. Kada bi ostvarili uštedu od oko 30 odsto bili bi zadovoljni, ali smo čuli da to može da bude i više čime bi, svakako, bili prezadovoljni - rekao je Dejan Terek.

- Kuća je dobro izlovana, pa smo se najpre grejali na struju. Onda smo ugradili toplotnu pumpu, pa smo trošak smanjili za polovinu. Očekujemo da ćemo sa solarnim pločama imati još veću uštedu. Ako se to ostvari, planiramo da ugradimo još panela - naveo je Jović.

Ovo je pilot projekat i Grad je prvi put ove godine raspisao konkurs i za ovu namenu opredelio 1,5 miliona dinara. Od te sume 750.000 dinara obezbedilo je Ministarstvo rudarstva i energetike, a ostatak sume je iz gradskog budžeta.

SUNČANI GRAD

- Kikinda je grad sa mnogo sunca. Po broju sunčanih sati u godini mi smo na desetom mestu u Srbiji, pa ugradnja solarnih panela na porodične kuće ima višestruku korist – kazao je Jugin.

Inače, ugradnja solarnih panela pre nekoliko godina najpre je počela na javnim ustanovama: bolnici i Sportskom centru „Jezero“.

- Nastavićemo da odobravamo subvencije za obnovljive izvore energije i naredne godine biće višestruko više sredstava. Protekle dve godine 150 domaćinstava dobilo je bespovratne subvencije za ulaganje u energetsku efikasnost u svojim domovima – rekao je Nikola Jugin, energetski menadžer grada

Ugovori sa građanima potpisani su u sredu, a izvođači radova imaju rok da do kraja meseca završe radove na postavljanju panela. Posle toga, gradska komisija obići će sva domaćinstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave