BATA DOBIJA LEGAT U KINOTECI Svečano obeležavanje 90 godina od rođenja slavnog glumca Velimira Živojinovića

S.V.

21. 02. 2023. u 21:00

POVODOM 90 godina od rođenja legendarnog jugoslovenskog i srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića (1933 - 2016), u Jugoslovenskoj kinoteci biće otvoren Valterov legat i dve prateće izložbe. Svečano otvaranje postavke na dva nivoa u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj zakazano je za 28. februar.

БАТА ДОБИЈА ЛЕГАТ У КИНОТЕЦИ  Свечано обележавање 90 година од рођења славног глумца  Велимира Живојиновића

FOTO JUGOSLOVENSKA KINOTEKA

Prema rečima kustoskinje izložbe Irine Kondić, publika će moći da vidi sadržaje koji prate ovaj jubilej. 

- Novopristigli legat Bate Živojinovića pridružuje se legatima ostalih velikana sedme umetnosti u okviru stalne postavke - ističe Kondićeva. - Osim nagrada koje krase nove vitrine legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti našeg slavnog glumca. Ulaz na stalnu postavku Jugoslovenske kinoteke biće slobodan za publiku u naredne dve nedelje.

Velimir Bata Živojinović, Foto V. Danilov

Bata Živojinović

Izložba "Privatno i radno", deo legata Bate Živojinovića predstavlja printove digitalnih fotografija koje dočaravaju radnu atmosferu sa snimanja iz glumčeve višedecenijske karijere, kao i odabrane segmente iz privatnog života. Posetioci će moći da je vide u galeriji u prizemlju Kinoteke.

Miljko Živojinović, sin legendarnog glumca za naš list kaže da je ovakvo obeležavanje 90 godina od Batinog rođenja dobra prilika da se podsetimo i na one umetničke domete koje je dosegao tokom svoje bogate karijere, pored onog zabavnog aspekta u kojem ga gotovo svakodnevno viđamo na malim ekranima.

Miljko Živojinović / Privatna arhiva

Miljko Živojinović

- Segment fotografija iz porodične kolekcije jasno i direktno prikazuje one prizore iz porodičnog života koji možda nisu poznate javnosti, a koje govore o Bati kao suprugu i ocu. Zahvaljujem se direktoru kinoteke Jugoslavu Pantečiću i kustosu izložbe Irini Kondić, kao i svim zaposlenima u Jugoslovenskoj kinoteci, koji su svojim elanom i dobrom energijom dali nemerljiv doprinos ovoj izložbi i događaju u celini da dosegne ovako visok nivo - rekao je Miljko.

Naš, mnogi će reći, najpopularniji glumac odigrao je oko 350 filmskih uloga svih žanrova i sarađivao sa najznačajnijim rediteljima, sa Titom je bio na "ti" i krao mu cigarete i upaljače, a njegov dar, ličnost i šarm prešli su u mit još za vreme njegovog života.

Multimedijalna izložba "Filmska paleta" nalazi se u centralnom holu i ilustruje neke od najznačajnijih uloga Bate Živojinovića u filmovima "Dr"(1962), "Tri" (1965), "Neprijatelj" (1965), Skupljači perja (1967), "Breza" (1967), "Valter brani Sarajevo" (1972), "Pas koji je voleo vozove" (1977), "Tren" (1978). Izložbu čine inserti, tekstovi, fotografije i plakati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a