ZAVRŠEN "KUSTENDORF": "Zlatno jaje" putuje u Izrael (FOTO)

Никола Јанковић
Nikola Janković

29. 01. 2023. u 23:21

Dodelom nagrada mladim autorima i uručenjem priznanja „Drvo života“ za životno delo akademiku i piscu Dušanu Kovačeviću, završen je 16. Filmski festival „Kustendorf“ u Mokroj gori. Glavna nagrada festivala, „Zlatno jaje“ dodeljeno je izraelskoj rediteljki Tal Kantor za animirani film „Pismo svinji“.

ЗАВРШЕН КУСТЕНДОРФ: Златно јаје путује у Израел (ФОТО)

N. Janković

„Srebrno jaje“ otišlo je u Mongoliju, rediteljki Dulmi Purev-Očir za film „Sneg u septembru“. „Bronzano jaje“ dodeljeno je filmu „Afrikat“ mađarske rediteljke Ane Đimeši. Nagradu za najbolju fotografiju, „Vilko Filač“ dobio je Evan Maragkoudakis, za film „Na Kserksovom tronu“.

Festival Kustendorf odlučio je da dodeli i Specijalno priznanje rediteljki iz Srbije, Aleksandri Lazarovski za film „Više od života“.

- Mi smo ovaj festival zatvarali na razne načine. Jednom je rečeno „doviđenja, kako ste“. Drugi put, „ne bih vas više zadržavao“.Zbog ovakve situacije u svetu danas, važno je da vas pozdravim jednom željom: oslobodi se danas ne govori, ali je umetnost naš posao a ona uvek izražava slobodu. Sloboda se izgubila iz rečnika. Ja vas molim, mislite o slobodi i tražite je jer je ona u proteklim vekovima nestala iz naših života - rekao je Emir Kusturica, zatvarajući ovo izdanje prestižnog festivala.

U takmičarskom programu 16. Kustendorfa, bilo je prikazano 14 filmova, a o nagradama je odlučivao međunarodni žiri koji su činili: italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. O nagradi „Vilko Filač“ odlučili su direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja, dodeljena je nagrada festivala „Drvo života“ istaknutom srpskom dramskom piscu, scenaristi, reditelju i akademiku Dušanu Kovačeviću. Pored omaža posvećenog stvaralaštvu ovog proslavljenog autora, na završnoj večeri festivala izvedena je i tačka iz baleta „Ko to tamo peva“, kompozitora Vojislava Vokija Kostića u izvođenju baletskog ansambla Narodnog pozorišta.

- Zahvaljujem se mom prijatelju Emiru Kusturici na ovom priznanju. Drvo života kao nagrada ima dvojako značenje. Jedno je za postignuto u svetu filma, a drugo, za neki budući film što je lepa obaveza i nada da ću još nešto uraditi. Sve što je na ovom mestu uradio Kusturica, deo je ove vredne nagrade, a ona je jedna od najdražih u mom poluvekovnom radu - rekao je Kovačević, primajući nagradu.

Tradicionalno, na zatvaranju festivala nastupio je i AFA „Svetozar Marković“ iz Kragujevca.

16. Kustendorf održao se u organizaciji produkcijske kuće „Rasta internešnel“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada.

"PISMO SVINjI“

Najbolji film festivala „Pismo svinji“ kovori o preživelom logorašu koji piše pismo svinji koja mu je spasila život. Devojka koja sluša svedočenje o holokaustu, sanja svoje suočavanje sa pitanjima identiteta, kolektivne traume i ekstreme ljudske prirode.

- Bila je privilegija biti deo ovog festivala. Snimila sam film koji je nastao iz najdubljeg mesta u mom srcu, radosna sam jer je to prepoznato. Ovo je proslava umetnosti i međuljudskih odnosa, a to je najviše što ljudsko biće može činiti - rekla je Tal Kantor, dobitnica „Zlatnog jajeta“. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)