DOSTOJNI NASLEDNICI NOBELOVCA: Danas svečano uručenje nagrada Andrićevog instituta Vodolazkinu i Maksimoviću

M. N. M.

09. 01. 2023. u 06:30

TRADICIONALNA priznanja Andrićevog instituta za proteklu godinu danas će biti uručena laureatima: ruskom piscu Jevgeniju Vodolazkinu "Velika nagrada Ivo Andrić" za najbolju knjigu, za roman "Brizbejn" u izdanju "Službenog glasnika", a našem pesniku Miroslavu Maksimoviću - nagrada za životno delo.

ДОСТОЈНИ НАСЛЕДНИЦИ НОБЕЛОВЦА: Данас свечано уручење награда Андрићевог института Водолазкину и Максимовићу

Jevgenij Vodolazkin, Foto B. Lučić

U zdanju Andrićevog instituta u Andrićgradu, danas od 17 časova biće upriličena svečana dodela priznanja ovoj dvojici vrsnih pisaca, koje je uglednim nagradama ovenčao žiri u sastavu: Slađana Ilić (predsednik), Milo Lompar i Želidrag Nikčević.

Miroslav Maksimović, Foto P. Milošević

Dok su Vodolazkina označili kao jednog od najčitanijih i najboljih savremenih ruskih pisaca, dostojnog nastavljača klasične ruske proze, prvoklasnog pisca koji vraća poverenje u kontinuitet ruske kulture i duhovnosti, članovi žirija su izbor nosioca nagrade za životno delo obrazložili svakovrsnom svestranošću, širinom i dubinom opusa Maksimovića, koji je mnogim teškim ali značajnim temama (poput ustaškog genocida nad Srbima u Drugom svetskom ratu) obezbedio mesto u nacionalnoj kulturi sećanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar