IZLOŽBE, PROMOCIJE, NAGRADE: Narodni muzej u Zrenjaninu brojnim sadržajima obeležio proteklu godinu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

03. 01. 2023. u 20:44

PORED predstavljanja kulturno-istorijske i prirodne baštine u stalnoj postavci, Narodni muzej u Zrenjaninu u protekloj 2022. godini realizovao je 25 izložbi, 18 kamernih postavki i više od 40 raznovrsnih pratećih programa kao što su radionice, kustoska vođenja, predavanja, promocije knjiga i koncerati.

ИЗЛОЖБЕ, ПРОМОЦИЈЕ, НАГРАДЕ: Народни музеј у Зрењанину бројним садржајима обележио протеклу годину (ФОТО)

Muzej Zrenjanin

Među najzapaženijim izložbama je bila postavka "Merak mi je... – Hedonizam u delima" iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koja je počela u 2021. godini, a takođe izdvojile su se izložbe "Reke života", "Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja", "Ivan Pančić – Lovac na svetlo i tamu", kao i autorski projekti "Češko presovano staklo u ogledalu" i "Agrarno nasleđe Banata".

Zrenjaninski Muzej priključio se obeležavanju Međunarodne godine stakla vrlo bogatim programom i projektom "Staklena vitrina meseca", zatim izložbama "Češko presovano staklo u ogledalu" i "Umetnice staklenog sjaja Janja Pađen i Jelena Matejić Taras," kao i nizom predavanja i stručnih vođenja.

Projekat "Staklena vitrina meseca" počeo je 15. marta prošle i završiće se 15. januara 2023. godine, a predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje su realizovane u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti. Izložba "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić", letos je gostovala u Herceg Novom i u Trebinju.

Muzej Zrenjanin

- Muzejsko društvo Srbije nagradilo je rad kustoskinja Muzeja u Zrenjaninu, nagradu za životno delo dobila je mr Rajka Grubić, muzejski savetnik etnolog, dok je nagradu za projekat godine dobila izložba pod nazivom "Merak mi je...– hedonizam u delima" iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, Olivere Skoko, višeg kustosa i istoričara umetnosti - ponosno ističe Siniša Onjin, direktor Muzeja u Zrenjaninu, uz napomenu da su manifestacije "Evropska noć muzeja" i "Muzeji za 10", održane tokom maja meseca i da su pored Muzeja učestvovale Savremena galerija, Kulturni centar Zrenjanina, Narodno pozorište "Toša Jovanović", Biblioteka i ALUZ, Galerija Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina.

Muzej Zrenjanin

Tokom 2022. godine završena je i zamena postojeće rasvete energetski efikasnim led osvetljenjem u prostoru stalne postavke, administrativnom delu i depoima u okviru programa Zajednici zajedno kompanije NIS.

- U saradnji sa Vikimedijom Srbije i uz podršku Ministarstva kulture Srbije, tokom novembra realizovan je projekat Vikipedijanac stažista, u okviru kojeg je napisano 28 novih članaka, devet je dopunjeno, dok je 20 ilustrovano, a na Vikimedijinu ostavu su postavljene 193 datoteke, od kojih su dve knjige sa ukupno 83 strane digitalizovanog sadržaja - ističe Sanja Vrzić, viši kustos i organizator muzejskih aktivnosti zrenjaninskog Muzeja.

Muzej Zrenjanin

VIŠE OD DVE HILjADE LjUDI

U Muzeju su organizovane izložbe, kamerne postavke i radionice za posetioce, kojih je tokom manifestacije bilo je više od dve hiljade.

Muzej Zrenjanin

BANATSKI DANI TEKU

Protekle 2022. godine prvi put je u Muzeju u Zrenjaninu, pokrenut etno festival Banatski dani teku, na kojem je predstavljeno nematerijalno kulturno nasleđe jedne izuzetno bogate multikulturalne sredine kakav je Banat, a planirano je njegovo kontinuirano organizovanje i u narednim godinama.

Muzej Zrenjanin

MALI KUSTOSI VELIKE PRIČE

- Bitan segmet rada tokom protekle godine, posvećen je mladima i deci školskog uzrasta, a realizovane su brojne radionice i projekat Mali kustosi velike priče, posvećen mladima od 13 do 19 godina u okviru kojeg su zavičajno kulturno nasleđe obradili u video-formi, dok je višegodišnji projekat Muzej u školama obuhvatio posete kustosa Muzeja školama na području Zrenjanina i okolnih sela - naglasio je Onjin.

Muzej Zrenjanin

DESET PROJEKATA

Muzej je od Ministarstva kulture Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, dobio oko četiri miliona dinara za 10 projekata, a odobren je i projekat rekonstrukcije i adaptacije stalne arheološke postavke u Obrazovno kulturnom centru u Sečnju, koja je depandans Muzeja u Zrenjaninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)