SVEDOK BURNOG VREMENA: Knjiga Gorana Perčevića "Momentum" o važnim istorijskim ličnostima

D. Matović

26. 12. 2022. u 11:30

GLAVNU ulogu u knjizi "Momentum - Sve ima svoje vreme" imaju verski, državni i politički lideri, vladari iz senke, najpoznatiji bankari i ekonomisti sveta sa kojima se nekadašnji političar i sadašnji direktor "Interkomerca" Goran Perčević susreo tokom svoje karijere.

СВЕДОК БУРНОГ ВРЕМЕНА: Књига Горана Перчевића Моментум о важним историјским личностима

Foto iz knjige"Momentum"

U njegovim proživljenim esejima, koje je objavio izdavač "Vukotić Medija", čitaoci mogu da saznaju kakva je bila naša spoljna politika u veoma važnom istorijskom periodu, o kojem, inače, ima malo neposrednih i autentičnih zapisa.

Perčević piše i o ličnostima koje je sretao kada je njegova politička karijera okončana. Junaci eseja su: Šimon Peres, Dejvid Rokfeler, Oskar Lafonten, Barak Obama, Pol Krugman, patrijarh Kiril, Vladimir Putin, Genadij Zjuganov...

- Oni su samo junaci priča koje nose poruke - navodi Perčević - Dejvid Rokfeler - o svrsi nagomilavanja bogatstva, Obama - o tome kako je u životu sve moguće, Putin, Mihalkov, Zjuganov - o tome kako ostati svoj, ali uhvatiti korak sa vremenom, Peres - o ulozi malih naroda... Te priče su značajno uticale na oblikovanje mog pogleda na svet.

Učesnici događaja o kojima je Perčević pisao su i ličnosti koje su svojim idejama i angažovanjem u politici, ekonomiji, kulturi i umetnosti oblikovali današnju Srbiju. Među njima su Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević, Mihailo Marković, Dragoslav Avramović, Borka Vučić, patrijarh Irinej... Autor otkriva i detalje o pregovorima o Kosovu, o tome koliko je u politici važno prepoznati i iskoristiti istorijske prilike, kao i da li su se balkanski narodi morali sukobiti da bi se ponovo ujedinili. Kako je akademik Matija Bećković primetio, i Perčević je, kao i on, napisao svoju autobiografiju o drugima, a ti drugi su neke od najistaknutijih ličnosti našeg doba.

Foto iz knjige"Momentum"

- Pišući o drugima, Goran je upoznao sebe - istakao je Bećković.

Diplomata Dragan Bisenić je ocenio da je autor istakao važnost smisla ljudskog delovanja, ljudske istorije i uloge pojedinca u njoj.

- Nesumnjivo izuzetno važan svedok našeg vremena latio se vrlo delikatnog, koliko i izazovnog zadatka da sećanja na ljude i dane u kojima je bio veoma značajan politički delatnik pretoči u rukopis koji će bez sumnje postati istorijska građa prvog reda - ističe Dragan Simeunović. - Kao mlada nada istorijski posrnule levice, u službi odbrane poslednje evropske tvrđave socijalizma koju je tada oličavala Miloševićeva Srbija, Perčević je odano vojujući u bici koja je bila vidno unapred izgubljena, ne samo sretao svetski važne ličnosti, nego iz pozicije "špic-igrača" sa njima vodio razgovore kakve nisu vodili ni oni koji su bili formalno iznad njega.

Foto iz knjige"Momentum"

Profesor dr Darko Tanasković smatra da je autorova najveća zasluga u tome što na promišljenim primerima istovremeno pokazuje šta smo, možda, svojevremeno propuštali da shvatimo i kako bismo na osnovu tog iskustvenog saznanja u nekim budućim odlučivanjima mogli celishodnije postupati - ostajući svoji.

- Da mali narodi mogu imati veliku ulogu u svetskoj istoriji, no da ta uloga može imati i ogromnu cenu, verovatno je najdragocenije, ali i najteže saznanje do koga je pisac na svom životnom hodočašću, opisanom u ovoj knjizi došao - navodi episkop pakračko-slavonski Jovan (Ćulibrk).

Svedočanstvo o burnim godinama i različitim istaknutim ličnostima te epohe je, po mišljenju akademika Slavenka Terzića, živopisan i dragocen prilog slici istorijskog raskršća.

- Beležeći brižljivo besede sa ličnostima različitih podneblja i kultura, pisac je istovremeno doneo i dosta detalja o sebi i svom političkom i duhovnom identitetu - kaže Terzić.

ISTINE O LjUDSKOM DRUŠTVU

KROZ deset naoko raznovrsnih priča o susretima sa afirmisanim stvaraocima iz raznih društvenih oblasti, afirmišu se nezastarive istine o ljudskom društvu, njegovim stremljenjima da se samospozna i lakše izlazi iz teškoća s kojima se stalno suočava - kaže Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar inostranih poslova. - Dominiraju teme o duhovnosti, istoriji, ekonomiji, složenosti politike, položaja malih naroda, pravednosti društava i hroničnoj izloženosti balkanskih naroda interesima velikih sila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima