U GALERIJI 73 POČINJE 35. ČUKARIČKI LIKOVNI SALON: Preispitivanje likovnih tradicija

M.A.K.

21. 12. 2022. u 16:30

TRADICIONALNA umetnička manifestacija "Čukaričkog likovnog salona", biće održana 35. put, od 22. decembra do 10. januara u Galeriji 73.

У ГАЛЕРИЈИ 73 ПОЧИЊЕ 35. ЧУКАРИЧКИ ЛИКОВНИ САЛОН: Преиспитивање ликовних традиција

foto promo

Otvaranje je zakazamo u četvrtak, u 19 časova, a po pozivu Umetničkog saveta galerije, radove će predstaviti 22 umetnika. Učesnici ovogodišnjeg Salona su tako Marko Vukša, Kamerni trio (Elizabeta Matorkić Bisenić, Lidija Uzelac, Miron Mutaović), Žolt Kovač, Radmila Lizdek, Vladan Ljubinković, Aleksandra Marić, Borjana Mrđa, Milorad Panić, Saša Pančić, Dušan Petrović, Rajko Popivoda, Dragan Rajšić, Tamara Rakić, Jovan Rakidžić, Kristina Ristić, Đurđa Sivački, Daniela Fulgosi, Ana Cerović, Đorđe Čpajak i Miloš Šarić.

- Svaka izložba formirana na ovaj način, bez zadate osnovne teme ili slogana, svojevrsni je izazov za same umetnike da osvetle određene pojave i kretanja vitalnog organizma likovne umetnosti- piše u katalogu Natalija Cerović, istoričar umetnosti. - Stilska, idejna i formalna raznolikost izloženih dela predstavlja osnovu za poređenja i zaključke. Umetnici se fokusiraju na različite aspekte likovnog stvaralaštva, koji oslikavaju i zbivanja u društvu. Oni na ovoj postavci razvijaju sopstvene vizuelne estetike, a njihova dela su odabrana na osnovu umetničkog kvaliteta i mogućnosti interpretiranja na različitim nivoima i sa novim vizuelnim narativom. Preispitivanje likovnih tradicija i korišćenje iskustava iz istorije moderne i postmoderne umetnosti možda su niti koja povezuju na prvi pogled prilično različite umetničke ličnosti" )

I ove godine Galerija `73 će, uz podršku opštine Čukarica, dodeliti nagradu "Poleksija Todorović", autoru najboljeg izloženog rada, prema oceni stručnog žirija. Priznanje nosi ime jedne od prvih slikarki u srpskoj sredini, koja je učestvovala u osnivanju Srpskog umetničkog udruženja i bavila se pedagoškom radu, kao profesorka crtanja na Višoj ženskoj školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Komentari (0)

NOVAK NA POPRAVNOM: Đoković prvog dana Rolan Garosa igrao meč za treće mesto na turniru u Ženevi