JEDINSTVENI U RAZLIČITOSTI: Univerzitet umetnosti obeležava 65 godina postojanja

A.P.

20. 12. 2022. u 23:07

UNIVERZITET umetnosti slavi 65 godina, a kao nastavak proslave ovog jubileja, u utorak je u Rektoratu Univerziteta umetnosti otvorena izložba "Unatrag - Unapred".

ЈЕДИНСТВЕНИ У РАЗЛИЧИТОСТИ: Универзитет уметности обележава 65 година постојања

Foto Privatna arhiva

Postavka autorki Elde Stanković i Marije Nikolić Radonjić s jedne strane predstavlja markantne ličnosti i događaje iz istorije Univerziteta, a sa druge beleži sadašnji trenutak i apostorfira one koji dolaze.

- Te dve reči "Unatrag - Unapred" sadrže ceo naš koncept, da gledamo pozadi, ali idemo napred - poručila je rektorka Univerziteta umetnosti Mirjana Nikolić i podsetila da je proslava 65. rođendana započeta 14. decembra, kada je na Kolarcu održan koncert Simfonijskog orkestra i Mešovitog hora Fakulteta muzičke umetnosti.

Po njenim rečima, to je bila i prilika za promociju novoustanovljene nagrade Univerziteta umetnosti, Statuete "Darinka Matić Marović", koja je dodeljena profesoru Vladanu Radovanoviću.

Rođendanska proslava nastavlja se u sredu, u podne, kada će u Svečanoj sali Univerziteta umetnosti biti održana tribina "Liderke u kulturi i umetnosti", na kojoj će govoriti bivše studentkinje nekog od umetničkih fakulteta, a danas uspešne kulturne radnice. Centralna rođendanska ceremonija održaće se 23. decembra, kada će biti dodeljene godišnje univerzitetske nagrade.

- U pripremi je i monografija Univerziteta umetnosti koja je, na neki način, osvrt na 65 godina dugu istoriju, ali istovremeno i pokušaj da zabeležemo sve alumnije našeg univerziteta. Želja nam je da napravimo i interaktivnu platformu gde bi ubacivali biografije naših studenata, da stvorimo jednu poveznicu između svih kolega koji su studirali na univerzitetu i da se negde prepoznaju u toj pripadnosti našim fakultetima, nešto poput Harvard prstena - najavljuje Nikolićeva.

U godini jubileja odabrana su i pobednička idejna rešenja za novu zgradu Fakulteta muzičke umetnosti, kojoj je namenjena lokacija na donjem Dorćolu, kod Marine, kao i rešenje za novu zgradu Fakulteta primenjenih umetnosti, planirane u Karađorđevoj ulici u Beogradu.

- Univerzitet umetnosti ima tu specifičnu poziciju zajednice umetničkih fakulteta, ali nastojimo da budemo jedinstveni u toj različitosti. Mnogi često greše jer nas vide kao deo Beogradskog univerziteta, a ne kao samostalnu jedinicu. Naš rad je specifičan, pa je zato osoben i kriterijum izbora profesora ili vrednovanje umetničkih referenci - naglasila je Nikolićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna