DA SE ZLO NE ZABORAVI: Sećanje na mesto stradanja oživljavaju fotografije, pisma, crteži…

M. Kralj

09. 12. 2022. u 11:45

ZLO je veliki majstor, a njegov pritajeni šegrt je zaborav. Logor Sajmište bio je sedam decenija prekriven zaboravom.

ДА СЕ ЗЛО НЕ ЗАБОРАВИ: Сећање на место страдања оживљавају фотографије, писма, цртежи…

Foto Tanjug

Došlo je vreme da ga oslobodimo i da se poklonimo senima njegovih žrtava.

Ovo je istakla Krinka Vidaković Petrov, direktorka Memorijalnog centra "Staro sajmište", na otvaranju prve izložbe ove institucije, organizovane u Narodnom muzeju Srbije. Postavka "Logor na Beogradskom sajmištu (1941-1944)", autora Milana Koljanina i koautorke Asje Drače Muntean, sećanje na ovo zloglasno mesto oživljava fotografijama zatočenika, zatvorskih prostorija, pismima, crtežima, dokumentima, kao i kratkim stripom Aleksandra Zografa o savezničkom bombardovanju koje je 1944. godine pogodilo i Staro sajmište... Na otvaranju je prikazana i kratka video-instalacija Bogdana Španjevića i Jovane Blanuše.

Foto Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

Kako je navela direktorka Memorijalnog centra, logor Staro sajmište predstavlja simbol stradanja Jevreja Srbije, srpskih Roma i Srba, kako iz Srbije tako i iz NDH, ali, pre svega je simbol stradanja svih onih, koje su okupacione vlasti proglasile neprijateljima zato što su se suprotstavljali zlu rasizma, fašizma i nacizma.

- Na vama je da kad uđete u izložbeni prostor osetite kako korak po korak napuštate svet normalnosti i ulazite u logorski svet mraka i teskobe, straha i beznadežnosti, obezličenja i poniženja, nemoći i beznađa koje su iskusili zatočenici - obični ljudi onda, ne drugačiji od vas sada. Vi ćete slobodno izaći iz simboličnog logorskog prostora na izložbi, ali se nadam da će vas ona podsetiti šta znači univerzalna ljudska vrednost - sloboda - zaključila je Krinka Vidaković Petrov.

Foto Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

Pozdravljajući brojne zvanice, direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković je podsetila da je izložba simbolično otvorena na dan početka interniranja u Jevrejski logor Zemun 1941.

- Nekadašnji Beogradski sajam se, posle 6. aprila, od mesta povezivanja Kraljevine Jugoslavije sa svetom, pretvorio u mesto stradanja i zatočeništva Jevreja, Srba i Roma - rekla je direktorka Narodnog muzeja. - Ovo je prva u nizu izložbi koje će Memorijalni centar "Staro sajmište" realizovati, što će doprineti širenju znanja o onome što se dešavalo, a glasovi žrtava logora biće glasniji i relevantniji.

Foto Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

MEMORIJALNI CENTAR

Izložbu je otvorila pomoćnica u Ministarstvu kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić, koja je podsetila da je Staro sajmište do ove godine bio jedini neobeleženi logor na prostoru današnje Srbije, koji je više od sedam i po decenija, kao prostor mučilišta i gubilišta bio prepušten zaboravu:

- prostor nekadašnjeg logora Staro sajmište pretvoriće se u savremeni izložbeni, obrazovni i naučnoistraživački Memorijalni centar, po ugledu na najbolje primere u Evropi i svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju