DOBA POEZIJE NIJE PROŠLO: Obeležen 83. rođendan Matije Bećkovića u Valjevskoj gimnaziji

B. PUZOVIĆ

29. 11. 2022. u 21:44

U VALjEVSKOJ gimnaziji, na svoj 83. rođendan, gledao sam bezbroj devojaka i mladi­ća koji vole poeziju i čitaju svoje pesme, i to baš u vreme kada se govori da je vreme poezije prošlo.

ДОБА ПОЕЗИЈЕ НИЈЕ ПРОШЛО: Обележен 83. рођендан Матије Бећковића у Ваљевској гимназији

Bećković u Valjevskoj gimnaziji, Foto B. Puzović

U Valjevu vreme poezije nije prošlo, a nastup tih mladih ljudi jeste veliki demanti cele te pri­če koju svakodnevno slušamo sa svih ekrana!

Ovo je, između ostalog, danas rekao akademik, pesnik i književnik Matija Bećković, u Valjevskoj gimnaziji koja, tradicionalno, svakog 29. novembra, obele­žava rođendan svog nekadašnjeg učeni­ka. Obeležavanju rođendana akade­mika, uz učenike i profesore Valjevske gimna­zije, učestvovali su i gosti iz Karlovačke, Filološke, te 14. Beogradske gimnazije. Bećković je u glavnoj valjev­skoj, Karađorđevoj ulici, posetio i mesto na kom je, na nekadašnjem korzou, izme­đu suda i pošte, postavljena tabla koja podseća na njegov susret sa velikom ljubavlju, Verom Pavladoljskom...

- Na tom mestu, 9. decem­bra 1956. godine, u šest sati, sreo sam Veru Pavladoljsku, koja je stanovala u Kara­đorđevoj ulici broj 79 - podsetio je Matija Bećković. - Sumnjam da postoji grad u kome se postavljaju spomen-ploče mu­zi jednog pesnika. Vera je samo zbirno ime za sve devojke koje su prolazile kroz taj korzo i za sve ljubavi koje su bile, koje su sada, i koje će biti...

Foto I. Marinković

Bećković je podsetio da se navršio vek od rođenja Du­ška Radovića, sa kojim je za­jedno proslavljao rođendan. Na taj dan, 29. novembra, njih dvojica bili su, kako je re­kao, na neki način vršnjaci i - blizanci.

- Duško Radović bio je moj prijatelj, a nije ni sanjao da će stogodišnjica njegovog ro­đenja biti veliki kulturni praznik - kaže Bećković. - Da je danas živ, da je doživeo vreme kompjutersko i digi­talno, Duško bi bio jedan od najslavnijih svetskih jutju­bera ili botova!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!