DUBINE NESVESNOG U ČOVEKU: Izložba crteža i grafika Mata Uljarevića u Kosovskoj Mitrovici

D. ZEČEVIĆ

19. 11. 2022. u 06:30

U Galeriji Fakulteta umetnosti prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, do utorka će biti postavljena izložba crteža i grafika umetnika Mata Uljarevića.

ДУБИНЕ НЕСВЕСНОГ У ЧОВЕКУ: Изложба цртежа и графика Мата Уљаревића у Косовској Митровици

Foto: D. Z.

Kako je istakla profesorka Aleksandra Arvanitidis, šef katedre grafičkog dizajna, u pitanju je izložba mladog, perspektivnog umetnika iz Crne Gore.

- Pošto naši studenti ne mogu mnogo da putuju, onda im donosimo sve što je savremeno, a ovu izložbu smo priredili jer je zanimljiva ilustratorski - ističe, za "Novosti", profesorka Arvanitidis, dok je dr Jelena Pavličić Šarić, kustos Galerije, istakla da ova izložba pravi savršenu sponu između istorijskog nasleđa nadrealista i težnji savremenog umetnika-aktiviste.

- S jedne strane je potreba da se istražuje prostor nesvesnog, da se bez pripreme i učešća racija dođe da dubina onoga što nije osvešćeno a postoji u čoveku. Misli koje tada isplivaju obično nas sasvim raskriju i upute na neko novo saznanje i misao. Druga strana koju Uljarević upisuje u ove radove jeste temperament modernog čoveka, želja da se izrazi sad i odmah, da brzo dođe do rešenja i otkrije skriveno - istakla je o radovima mladog umetnika Jelena Pavličić Šarić, pojasnivši da je za umetnika, ali i čoveka, skoro nemoguća lagodnost u svetu u kojem su mnoge vrednosti izokrenute, a mnogi likovi izopačeni.

CRTEŽ UPOREĐUJE SA POEZIJOM

Iako je Uljarević akademski vajar, na ovoj izložbi se predstavlja crtežima o kojima u autorskom tekstu u katalogu kaže da je crtež oslobođen elementa boje i on je u tom smislu čistija, neposrednija misao.

- Naslikani prizor može se uporediti sa proznim ostvarenjem, crtež ćemo pak radije uporediti sa kratkom i jezgrovitom poezijom. Ako je moguće tražiti korelate ovih crteža u književnosti, onda ih najprije treba tražiti u začudnim stihovima Vaska Pope - naveo je u katalogu povodom izložbe mladi crnogorski umetnik Mato Uljarević, sa kojim su o njegovom stvaralaštvu razgovarali brojni studenti Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Zato je, kako je dodala, i put ka njihovom otkrivanju, put ka istini izvrnut naopačke koji nas vodi od nevidljivog ka vidljivom, od nesvesnog do svesnog, od skrivenog ka javnom, od lažljivog ka istinitom.

Izložbu koju studenti prištinskog Fakulteta umetnosti, ali i građani Kosovske Mitrovice mogu da pogledaju još nekoliko dana otvorio je Žarko Milenković, književnik iz Gračanice i nedavno član žirija za dodelu nagrade "Novica Tadić" koja je za 2022. godinu dodeljena upravo zbirci pesama Mata Uljarevića - "Sutereni".

- U zbirci pesama autor opisuje svakodnevicu koja je mračna, a i crteži digitalne grafike su mu na tom tragu. Ako negde podvučemo te paralele, sve te aveti koje žive u njegovoj poeziji žive i na crtežima i digitalnim grafikama - rekao je za naš list Milenković o izložbi pod nazovom "Paranoja, Kritika" pojasnivši da ga je osnovni ton radova na izložbi i Uljarevićeve poezije asocirao na Kafkinu priču pod nazivom "Preobražaj", u kojoj se jednog jutra glavni junak priče budi preobražen u jednu veliku bubu. I to je, kako dodaje, vidljivo na tim crtežima jer preovladavaju insekti koji su neka vrsta alegorije sadašnjeg stanja društva.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri