PREMINUO DIRIGENT LJUBIŠA LAZAREVIĆ: U Pozorištu na Terazijama ostvario tridesetak premijera

V.V.S.

15. 11. 2022. u 14:13

U BEOGRADU je u 90. godini preminuo dirigent Ljubiša Lazarević, koji je ceo radni vek proveo u Pozorištu na Terazijama, na čijoj sceni je ostvario više od trideset premijera.

ПРЕМИНУО ДИРИГЕНТ ЉУБИША ЛАЗАРЕВИЋ: У Позоришту на Теразијама остварио тридесетак премијера

foto:Pozorište na Terazijama

Ljubiša Lazarević rođen je 1933. godine u Somboru. Gimnaziju je završio u Vršcu, a dalje školovanje nastavio na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Dirigovao je brojnim horovima i radio kao profesor u muzičkoj školi "Vojislav Vučković". Posle Drugog svetskog rata često je volontirao po sirotištima, što je bilo presudno da shvati moć muzike i poželi da joj posveti život.

Ipak, najveći deo karijere proveo je u Pozorištu na Terazijama sa željom da postavi mjuzikl i operetu na stalni repertoar. Prvu premijeru imao je 1963. godine ("Put oko sveta"), a potom od opereta Franca Lehara "Vesela udovica" i "Kneginje čardaša", preko mjuzikala "Priča iz zapadnog kvarta", "Violinista na krovu", "Cigani lete u nebo", "Čovek od La Manče", "Splitski akvarel", "Večiti studenti", "Moj dečko"... Za mnoge od ovih naslova radio je orkestracije i prepeve songova na srpski jezik. Uspešno se bavio i pedagogijom na katedri glume u Novom Sadu i na BK akademiji u Beogradu. Otac je sina Slobodana i ćerke Mine.

Ispraćaj Ljubiše Lazarevića je u četvrtak, 17. novembra, na Novom groblju u Beogradu. Datum komemoracije biće naknadno objavljen.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!