PESNIK NEOČEKIVANIH RIMA: Osvrt Muharema Bazdulja o pesničkom portretu Duška Trifunovića

Novosti online

08. 11. 2022. u 22:38

JEDANAESTO predavanje iz ciklusa „Arheologija Atlantideˮ Muharema Bazdulja bavi se pesničkim portretom Duška Trifunovića, važnim imenom književnosti 20. veka, poznatim i posredstvom poezije koja je dobila adekvatne muzičke obrade.

ПЕСНИК НЕОЧЕКИВАНИХ РИМА: Осврт Мухарема Баздуља о песничком портрету Душка Трифуновића

kcns

Trifunović je u vode pisane reči uplovio latentno, neplanski, uočivši u svojoj prvatnoj prepisci da se sve više izražava literarno. Za njegovo potonje stvaralaštvo od presudne važnosti bio je odlazak u Sarajevo, gde je upoznao Izeta Sarajlića i počeo da objavljuje poeziju u periodici. Sa iskustvom rada jednog bravara i šumara, imao je istančan osećaj za duh vremena, te je „postao slavan pod šifrom pesnik-radnikˮ.

Trifunović je, kako ističe Bazdulj, uspeo da „nešto od lirizma teške industrije možda prvi uhvatiˮ, ostvarivši tako svojevremeno naročite književne uspehe, kakva je bila svečanost povodom primanja Brankove nagrade u Novom Sadu 1960. godine.

Čitavu sledeću deceniju Bazdulj uzma kao ključnu na Trifunovićevom književnom putu, predočavajući mnoge aspekte njegovog angažovanja i poetike. Na tribini je posebno skrenuta pažnja na jedan važan rukavac pesnikovog rada, a tiče se njegove duge saradnje sa muzičarima, poput Zdravka Čolića i Bijelog dugmeta, koji su izvodili njegove pesme, kako već poznate i objavljene, samo obrađene i prilagođene, tako i sasvim nove, nastale specijalno za tu svrhu.

Predavanje se u svojoj završnici okrenulo Trifunovićevim stihovima koje je Bazdulj recitovao naizust, kako bi izveo zaključak o veličini i univerzalnosti, ali i hrabrosti njegovih pesama, rimovanih „neočekivano, a opet olakoˮ.

Predavanje Muharema Bazdulja na temu „Duško Trifunović: Sve je nemogućeˮ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)