NAJVEĆI ŽIVI AFRIČKI PESNIK KAZIVAO STIHOVE: Kofi Anjidoho u poseti Udruženju Adligat

V.C.S.

17. 10. 2022. u 15:54

JEDAN od najznačajnijih živih pesnika Afrike, književnik i univerzitetski profesor iz Gane Kofi Anjidoho, dobitnik ovogodišnjeg Zlatnog ključa Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, postao je počasni član Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i održao književno veče u Muzeju knjige i putovanja.

НАЈВЕЋИ ЖИВИ АФРИЧКИ ПЕСНИК КАЗИВАО СТИХОВЕ: Кофи Ањидохо у посети Удружењу Адлигат

Udruženje Adligat

On je čitao poeziju na maternjem i engleskom jeziku i poklonio više svojih knjiga sa posvetama.

Udruženje Adligat

Anjidoho čita poeziju, Adligat

Na predlog Adligata, ove godine se na Smederevsku pesničku jesen iz Indonezije uključio preko internet veze Gunavan Muhamed, član Adligata i jedan od najznačajnijih živih pesnika Indonezije, kao i Beatris Maskarenjas, pesnikinja iz brazilske Amazonije.

Organizatori Smederevske pesničke jeseni odlučili su da Adligatu poklone izuzetnu zbirku knjiga sa posvetama - oko 200 knjiga koje su festivalu i njegovim organizatorima poklanjali značajni pesnici koji su gostovali na festivalu prethodnih decenija. Izložba tih knjiga moći će da se u Adligatu pogleda naredne dve nedelje.

Povodom dolaska afričkog pesnika Kofija Anjidoha u Srbiju Muzej knjige i putovanja je priredio posebnu izložbu o Gani. Izloženo je, kako u Smederevu, tako i u Beogradu, nekoliko desetina knjiga, zbirki poštanskih maraka i filatelije, kao i umetnički predmeti iz Zapadne Afrike iz Legata diplomate Stanimira Jovanovića i njegove supruge Slobodanke.

Udruženje Adligat

Tekst potpisa


Kofi Anjidoho jedan je od najpoznatijih savremenih afričkih pesnika, profesor je univerziteta u Gani, pisac, kritičar i esejista. U pesničkom radu Anjidoho na poseban način spaja tradiciju svog jezika sa evropskim i svetskim kulturološkim i književnim vrednostima. Doktorirao je na Univerzitetu Teksas, Ostin, SAD. Dobitnik je počasnog doktorata Univerziteta u Glazgovu. Član je mnogih udruženja za proučavanje afričke umetnosti i dobitnik visokih međunarodnih nagrada i priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri