DELA OD NACIONALNE VAŽNOSTI: O izdanjima Instituta za srpski jezik SANU u Srpskoj književnoj zadruzi

M. N. M.

05. 11. 2022. u 13:11

INSTITUT za srpski jezik SANU, koji navršava 75 godina postojanja i rada, bio je gost Srpske književne zadruge u okviru redovnog okupljanja "Kafa u SKZ", predstavivši svoja izdanja objavljena u proteklih deset godina.

ДЕЛА ОД НАЦИОНАЛНЕ ВАЖНОСТИ: О издањима Института за српски језик САНУ у Српској књижевној задрузи

Foto SKZ

Direktor Instituta prof. dr Sofija Miloradović u uvodnom izlaganju istakla je da je promocija institutskih izdanja jedna od aktivnosti u okviru obeležavanja jubileja, kojom se skreće pažnja na delatnost Instituta kao centralne naučne ustanove u Srbiji, koja sistematski i svestrano proučava srpski jezik i izrađuje kapitalna leksikografska i lingvogeografska dela - rečnike i atlase. Misija Instituta, kako je rečeno, sada se realizuje u okviru šest odseka, a prisutnima su se obratili i njihovi predstavnici.

Izuzetno plodna izdavačka produkcija Instituta tokom protekle decenije predočena je kroz mnogobrojne edicije, časopise i monografske publikacije, a predstavljena su četiri toma Rečnika SANU, kao jednog od najvažnijih i najzahtevnijih dugoročnih projekata srpske nauke i kulture od nacionalne i opšteslovenske važnosti, kao i dva rečnika koja spadaju u domen specijalne leksikografije.

Edicija "Monografije" obogaćena je u proteklom desetleću za 18 naslova, među kojima su neki poneli nagradu "Pavle i Milka Ivić", a kada je reč o dijahronijskim istraživanjima, centralna edicija je Staroslovensko i srpsko nasleđe.

Posebno značajan segment izdavaštva Instituta jesu časopisi "Srpski dijalektološki zbornik", "Južnoslovenski filolog", kao i "Naš jezik". Zbornici radova izdati u proteklom periodu govore o razgranatosti tema naučnih skupova na kojima su predstavljeni, a na spisku publikacija Instituta našla su se i prigodna izdanja, kao i četiri gramatike i priručnika. Poseban akcenat stavljen je i na digitalna izdanja.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!