SLOVENI SU ZAPADU EKSPONAT: Ruska istoričarka Natalija Naročnicka održala juče pristupnu besedu u SANU

Lj. B.

02. 11. 2022. u 09:37

EVROPA gubi svoju ulogu i suverenitet, postajući, na vlastitu i štetu svoje ekonomije, instrument u rukama američke dominacije.

СЛОВЕНИ СУ ЗАПАДУ ЕКСПОНАТ: Руска историчарка Наталија Нарочницка одржала јуче приступну беседу у САНУ

Predavanje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Foto M. Anđela

Kriza Evropske unije je neminovna. Za hrišćanske vrednosti mesta u ustavu Evropske unije nije bilo.

Ovo je rekla Natalija Naročnicka, ruska istoričarka, inostrani član Srpske akademije nauke i umetnosti, u pristupnoj besedi "Rusija i Srbija u međunarodnim odnosima u eri promena: Linije napetosti u evropskoj geopolitici 19-21. veka" koju je juče održala u SANU. Doktor istorije i svetski priznati stručnjak za međunarodne odnose prošle godine primljena je u članstvo SANU, a član srpske Akademije bio je i njen otac, takođe, istoričar.

- Čast mi je što nastavljam delo svog oca u koje je on uložio ogroman trud - rekla je Naročnicka.

Ona je u predavanju govorila i o odnosima Srbije i Rusije, sudbini slovenstva, aktuelnom istorijskom trenutku...

- Sudbina slovenstva sa njegovom ćirilicom i jezikom kao i herojskom istorijom opstajanja između katolika i muslimana - nije zavidna - ocenila je ova istoričarka.

- Slovenskim narodima pripremljena je uloga mrtvog eksponata u etnografskom muzeju.

Pravoslavna civilizacija i državnost Srbije - amanet cara Lazara - neprihvatljivi su briselskoj eliti. Ruskom svetu i srpskom narodu istorija dodeljuje ulogu zaštitnika zajedničkog evropskog duhovnog nasleđa. Upravo to, a ne hipnotišuće cifre "bruto domaćeg proizvoda" čine nas velikim igračima u istoriji Evrope.

Ruska istoričarka smatra da proširenje NATO do granica Rusije, oduzimanje Kosova Srbiji, apetiti Istanbula da ponovo postane "Visoka Porta", pretvaranje Ukrajine u instrument kojim se Anglosaksonci služe u opštem ratu protiv Rusije - sve to izgleda kao izvršenje nekada odloženih planova.

- Primer Rusije je poučan - čak i velika zemlja sa njenim resursima i nuklearnim oružjem može biti prevarena i pokradena. Pogaženi su sva "sveta načela" zapadne civilizacije - poručila je Naročnicka.

ZAVERA UJEDINjENjA OD "NAČERTANIJA"

U SRPSKOJ nacionalnoj ideji, okupljanju svih Srba u okviru jedne države, Zapad je video "zaveru", počev od "Načertanija" iz 1844. - ocenila je Natalija Naročnicka i navela da je Jugoslavija postojala samo dok je bila potrebna Zapadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)