POEZIJA IZ SRCA TOČENA: U knjižari Srpske književne zadruge gostovalo desetoro uglednih pesnika sa Kosova i Metohije

M. Marković

22. 10. 2022. u 10:33

PRAZNIK stiha, jasnu i čistu lepotu poezije, bogatstvo rima obojenih vremenom muke, priredili su, juče, u Srpskoj književnoj zadruzi pesnici sa Kosova i Metohije.

ПОЕЗИЈА ИЗ СРЦА ТОЧЕНА: У књижари Српске књижевне задруге гостовало десеторо угледних песника са Косова и Метохије

Foto N. Skenderija

Njih desetoro u knjižari ove ugledne kuće, predstavilo je svoje davne i nove pesme: Milan Mihailović, Vidosava Arsenijević, Nemanja Radovanović, Nenad Milošević, Sara Jekić, Nenad Radenković, Marija Miljković, Elma Selimi, Stanko Adžić, Jovana Jokić, Nemanja Božović...

U jednočasovnom programu prekaljenih i mladih poeta zvonila su zvona Ljeviške, Sokolice, Dečana i Deviča. Čuo se žubor potoka i pritoka, i nemirni Ibar, mirisalo je detinjstvo u velikoj zbirci ljubavi prema Kosmetu i vapijućoj slobodi.

- Ovo je jedan od najlepših pesničkih susreta u Srpskoj književnoj zadruzi, okupljanje koje je pokrenulo snažne emocije - kazao je upravnik SKZ Dušan Babić. - Dan koji uliva nadu da ne posustajemo u jednoj od najznačajnijih bitaka u našem trajanju, a to je bitka za kulturu kojoj pripadaju i ove niske nanizane na nit, tamo, gde imaju posebnu vrednost.

Susret je dogovoren još u martu, kada su predstavnici SKZ bili u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji i sa domaćinima utanačili nastup prekaljenih i mladih pesnika pod krovom prestoničkog hrama knjige.

Foto N. Skenderija

Duško Babić i Milan Mihailović

- Počastvovani smo i darovani - uzvratio je Milan Mihailović, direktor kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici, koji okuplja, promoviše i podstiče stvaraoce svih književnih žanrova, ali i druge poslenike srpske kuture i baštine Stare Srbije. Neka od njihovih dela naći će se i na ovogodišnjem Međunarodnoj smotri pisane reči, u Beogradu, na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

ZAHVALNICA ZA MIHAILOVIĆA

PESNIKU koji se već upisao među veterane i pobrao brojne nagrade na smotrama rime, Milanu Mihailoviću, upravnik Dušan Babić uručio je zahvalnicu za izuzetnu saradnju sa SKZ, posebno za afirmaciju pesništva na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)