PUPINOV PUT DO ZVEZDA: U 12 priča sa istim junakom, autor utkao sve ono plemenito o geniju iz Idvora (FOTO)

M. Mirković

21. 10. 2022. u 22:07

KNjIGA "PUPIN - lovac na zvezde" našeg istaknutog, ne samo dramskog pisca Radoslava Laleta Pavlovića, u izdanju naše kuće, satkana je od dvanaest pripovesti koje na jedinstven način predstavljaju životni put velikana.

ПУПИНОВ ПУТ ДО ЗВЕЗДА: У 12 прича са истим јунаком, аутор уткао све оно племенито о генију из Идвора (ФОТО)

Foto I. Marinković

O njoj su sinoć u okviru Festivala "Novosti", u Galeriji "Progres", govorili istoričar dr Aleksandar Rastović, sociolog kulture dr Zorica Tomić i autor.

- Pavlovićeva knjiga je svojevrsni omaž grandioznoj ličnosti Pupina, čija politička i diplomatska delatnost i ogroman doprinos srpsko-američkim odnosima nisu u dovoljnoj meri (pre)poznati u široj javnosti - naveo je Rastović, koji se prevashodno osvrnuo na doprinos Pupina kao "kamena međaša u istoriji srpske nauke, kulture, politike" i svemu što je učinio na polju svekolikog našeg naroda.

Autor se hrabro prihvatio posla da u širokom rasponu predstavi životopis naučnika, uz koji paralelno čitamo i priču o velikim istorijskim previranjima, istakao je Rastović i dodao:

- Studija Laleta Pavlovića još jedan je važan deo istorijske i nacionalne misije koju već poduže sprovode "Večernje novosti", u težnji da istinske vrednosti i velikane otrgnu od zaborava i na dostojan način predstave najširoj publici.

O Pavlovićevom životopisu dečaka iz Idvora i njegovom putu do zvezda, "Od pašnjaka do naučenjaka" i jedne od najvažnijih ličnosti svetske nauke, ali i srpske političke i diplomatske istorije, nadahnuto je govorila i dr Zorica Tomić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

- Moram da ustanem kada izgovaram ovo: "Pupin je stekao titulu doktora filozofije", i najdublje sam uverena da, bez te titule, bar deo njegove biografije ne bi bio toliko blistav - započela je Tomić i naglasila da nema boljeg trenutka da se govori o našim velikanima poput Pupina, ne bismo li izbegli da postanemo cinični u ovom vremenu bez heroja.

- Svaka je biografija ne samo čitanje nečijeg života već i njegovo mapiranje, postavljanje na mapu smisla u istorijskom, kulturnom i svakom drugom kontekstu. Svaka je biografija istovremeno i spomenik, a svaki spomenik, kako ta divna naša reč kazuje, osim što nas na nekog "spominje", istovremeno i opominje - navela je Tomićeva izrazivši zahvalnost kako "Novostima" koje su to podstakle i omogućile, tako i Pavloviću kao autoru koji je ovaj literarni spomenik Pupinu podigao, uspevši da se kroz rad na njemu pozabavi i brojnim temeljnim filozofskim i moralnim pitanjima, ali i društvenim fenomenima poput trača (poput onog mitskog o tobožnjem sukobu Pupina i Tesle).

Radoslav Pavlović govorio je o nepoznatoj nam povesti prečanske porodice Mihajla Pupina, o majci Olimpijadi Aleksić koja je znala Novi zavet napamet i često ga na molbu idvorskog sveštenika citirala, uprkos svojoj nepismenosti. Pripovedao je sinoć Pavlović i o atletskim sposobnostima velikog naučnika, vazda i u svemu prvog, ogromnom njegovom diplomatskom doprinosu ne samo na mirovnoj konferenciji u Versaju, o neponovljivoj Pupinovoj svestranosti, ali i o intimnom životu, ljubavi, plemenitosti, htenjima, željama i nadanjima...

- Radujem se, pre svega, što u ovakvom smutnom vremenu i u moru ružnih primera, dajemo jedan najplemenitiji mogući primer kroz priču o čoveku koji je bio, postojao, činio velika dela - uvek naglašava Pavlović govoreći o misiji ove knjige.

PONOSNI SRBIN

OPLEMENjENA upečatljivim ilustracijama Vojislave Bece Tanurdžić, ova pripovest na jedinstven način čitaocu predstavlja jedinstvenog čoveka blistavog uma, velikana svetske nauke, ali ta romansirana pripovest istovremeno "iscrtava" i istinski model "savršenog čoveka": ponosnog Srbina, pravog rodoljuba, naučnika i diplomate poštovanog i vrednovanog u svetskim okvirima, uvek usmerenog ka opštem dobru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)