SVETSKI ROMAN: Nobelovci i bukerovci na Sajmu knjiga

V. N.

18. 10. 2022. u 13:25

MEĐU knjigama stranih autora, najveću pažnju posetilaca svakako će izazvati roman "Zaposednutost" aktuelne nobelovke Ani Erno u izdanju "Štrika", uzbudljiva priča o ljubavi i ljubomori.

СВЕТСКИ РОМАН: Нобеловци и букеровци на Сајму књига

Toša Borković

Ista kuća objavila je i roman "Godina magijskog mišljenja" Džoun Didion koja u Americi ima kultni status, a prvi put ćemo je čitati na srpskom. Pred čitaocima je i "Proleće" britanske spisateljice Ali Smit, završni deo četvoroknjižja, kao i "Nasleđe" modernog norveškog klasika Vigdis Jurt.

Posle tri, "Čarobna knjiga" objavila je i četvrti roman na srpskom jeziku dobitnika Nobelove nagrade za 2021. godinu, Abdulrazaka Gurne, "Pored mora" - duboko i dirljivo promatranje sprega između tiranske vlasti, porodičnih osveta i izbeglištva. "Čarobnjaci" su izdavač i dela "Oteti. Istorija zločina" Ljudmile Petruševske, koja važi za jedinog živog pisca ruskih klasika - koje je delom porodična drama, a delom burleskna društvena satira puna zamenjenih identiteta, korumpiranih bolničara, partijske služinčadi...

Pred čitaocima je, na štandu "Derete", i roman "Obećanje" Dejmuta Galguta, dobitnika Bukerove nagrade za 2021, duboka meditacija autora nad Južnom Afrikom. Kod istog izdavača naći će se i novi hit Lorenca Maronea "Sve će biti savršeno", epska istorijska avantura "Koljačeva kći" Janiva Ickoviča, "Anđeoski vrt" Dejvida Hjusona, istorijski triler o mračnoj prošlosti ratne Venecije...

Iz pera svetski popularnog Frederika Bakmana stigli su, u izdanju "Lagune", "Pobednici", završetak priče o malom hokejaškom gradu i njegovim stanovnicima, koja počinje sa olujom a završava se sa vatrom. Nedavno preminula hit spisateljica Lusinda Rajli, naročito popularna po serijalu "Sedam sestara", autorka je "Male Italijanke", priče o nadarenoj devojčici i njenom putu ka operskim scenama.

"Poslednji preživeli" Tes Geritsen novi je triler o detektivki Džejn Ricoli, koja mora da otkrije zastrašujući plan nemilosrdnog ubice, a našim čitaocima poznata je, takođe u izdanju "Lagune", Džumpa Lahiri, čiji je roman "Prebivališta" prelepo oslikani portret života sastavljen od kratkih vinjeta.

Ubedljivo najpopularnija mađarska spisateljica Magda Sabo ispisala je "Abigel", roman o mladalačkoj nevinosti zarobljenoj smrtnom pretnjom, o izdaji i hrabrosti. Izdavač je "Kontrast", koji je objavio i "Trilogiju o Alberti" Kore Sandel, jedne od najznačajnijih skandinavskih spisateljica dvadesetog veka, i "Čas zvezde", pozno literarno zaveštanje Klaris Lispektor.

U svoju obaveznu lektiru Garsija Markes je ubrajao i roman "Tiranin Banderas" Ramona del Valje-Inklana, remek-delo o primitivnoj diktaturi, a u izdanju "Magnusa" naći će se i romanizovana "Autobiografija generala Franka" Manuela Vaskesa Montalbana, kao i "Smrt ima ime" Klestera Kavalkantija, neverovatna ispovest najvećeg plaćenog ubice 20. veka.

Bestseler "Gorka dunja" autorke Liz Veb, uzbudljiv debitantski roman, nezaboravna je priča o porodičnim tajnama, drama puna neizvesnosti. Reč je o izdanju "Vulkana" koji donosi i senzacionalan psihološki triler "Kći močvare" Karen Dion - uzbudljivu i gorku priču o granicama roditeljske ljubavi, a ljubitelje skandinavskih trilera oduševiće prvi deo kriminalističkog serijala Kamile Lekberg i Henrika Feksevsa "Mentalista". Od nigerijske spisateljice, Abi Dare, stiže nezaboravna priča "Devojka koja je dobila glas", od Valeri Peren - roman "Sveža voda za cveće", a "Vulkan" čitaocima donosi i "Pristanak" Vanese Springore - fenomenalnu autobiografsku priču koja ohrabruje iako govori o nemilosrdnoj psihičkoj manipulaciji.

Fanove Tuve Janson obradovaće vest da za sajam stiže njen možda najbolji roman za odrasle, "Iskrena varalica", a pored ove priče o dve neobične žene, "Odiseja" objavljuje i romane autora sa čijih se jezika retko prevodi na srpski. Tu su "Hotel tišina" islandske autorke Ejdur Ave Olfasdotir, "Renoviranje života" finskog humoriste Mike Nousianinena, ali i prvenac kanadske autorke Emili Ostin "Svi u ovoj prostoriji će jednog dana umreti" koji osvaja čitaoce širom sveta.

"Blum" donosi prvi prevod na srpski jezik epistolarnog romana Džejn Ostin "Lejdi Suzan", koji nagoveštava sve što će Ostinova razvijati u kasnijim remek--delima. Od istog izdavača stiže i Allegro pastell, milenijalska ljubavna priča nemačkog autora Lajfa Ranta, "Dvostruko portret" - roman o Agati Kristi i Oskaru Kokoški proslavljene švedske autorke Agnete Pleijel, te "Melahnolija", moderni prozni klasik i možda najuspeliji roman Juna Fosea, koji maestralno uranja u um čuvenog norveškog umetnika iz 19. veka Laša Herterviga. Možda najbitnije novo izdanje "Bluma" je "Frankenštajnova majka" proslavljene španske spisateljice Almudene Grandes, a tu je i kultni roman rumunske književnosti 21. veka - "Matej Brunul" Lućijana Dana Teodorovića.

Jedan od gostiju Sajma je italijanski pisac Đovani Dozini čiji je roman "A Babukar je išao prvi", priča o četiri afrička mladića koji se zatiču u Peruđi, izdanje "Heliksa".

Roman "Svetski bol" turske književnice Ajfer Tunč, koja je gošća ovogodišnjeg sajma, objavila je "Geopoetika". Isti izdavač na svom štandu izložiće pravi mali poduhvat: četiri rana romana čuvenog rumunskog istoričara religije Mirče Ilijadea - "Roman kratkovidog adolescenta", "Gaudeamus", "Bengalska noć/Maitreji" i "Mladost bez mladosti", kao i poluautobiografski roman ruskog reditelja i pisca Pavela Sanajeva "Sahranite me iza lajsne", te nove romane Dona Delila - "Beli šum", Džulijana Barnsa - "Elizabet Finč", i Orhana Pamuka - "Noć kuge".

Na sajmu će premijerno biti predstavljena trilogija "Bezimena mesta" portugalskog pisca Žoaoa Torda, u izdanju "Čigoje", na čijem će se štandu pojaviti i "Noć nije večna" Ane Kristine Silve čiji su glavni junaci članovi jedne porodice u dramatično vreme režima Čaušeskua u Rumuniji, kao i nova knjiga veoma cenjenog španskog pisca Huana Marsea "Ta tako otmena kurva". Ljubitelje detektivskih priča sigurno će privući "Vrt od bronze" Argentinca Gustava Malahoviča, ekranizovan u vidu serijala na "Netfliksu".

Prvi roman turskog autora Burhana Sonmeza, filozofsko-romaneskna bajka "Sever" izdanje je "Agore", kao i "Časovi letenja" Elene Farkašove, o hipersenzitivnoj umetnici Mirijam.

"Paradajs" meksičke autorke, brutalne i beskompromisne Fernande Melčor, stiže u izdanju kuće "Imprimatur", baš kao i "Mjera vremena" Đanrika Karofilja, napeta sudska drama sa juga Italije.

Tehnologija menja živote

Roman "Putovanje Polina di Marka" Sjua Cečena osvojio je najprestižnije kinesko priznanje za književnost, Mao Dunovu nagradu, a delo koje kroz fikciju rekonstruiše ratni konflikt s početka 20. veka objavio je "Albatros plus". Ovaj izdavač ponudio je čitaocima i delo "Poslednji pomagač" norveške autorke Katrine Knudsen, čija je radnja smeštena u blisku i prepoznatljivu budućnost, pokazujući kako tehnologija menja ljudske živote.

BONUS VIDEO: NAJBOLjE KARIKATURE U SRBIJI: Otvorena izložba, počeo Festival “Novosti”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE U TUNISU: Poznate cene - pogledajte ponudu za ovu prelepu destinaciju (FOTO)