NOVA SVETLOST NA SRPSKI SREDNJI VEK: U SANU predstavljene dve knjige o spomenicima kod Skoplja i Rasa

M. A. K.

14. 10. 2022. u 13:23

MEĐUNARODNO nagrađivana monografija "Freske Markovog manastira" Marke Tomić Đurić (izdanje Balkanološkog instituta SANU, Arhiepiskopije ohridske i Mitropolije skopske, Bitolj) i "Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Rasu" Miodraga Markovića i Dragana Vojvodića ("Platoneum d.o.o" iz Novog Sada), sa novim otkrićima o spomeniku 300 godina starijem od Studenice, predstavljeni su juče u Audio-vizuelnom arhivu i centru za digitalizaciju SANU.

НОВА СВЕТЛОСТ НА СРПСКИ СРЕДЊИ ВЕК: У САНУ представљене две књиге о споменицима код Скопља и Раса

Foto Novosti

Redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, dr Tatjana Starodubcev, napomenula je da, na izvestan način, ista sudbina prati knjigu o zadužbini kralja Marka Mrnjavčevića i njegovog oca Vukašina i njegovog zidanja: promociju dela Marke Tomić Đurić, nastalog na osnovu njene doktorske disertacije, odložila je pandemija kovida 19, kao što je u 14. veku osnivanje ovog manastira kod Skoplja pratila pandemija "crne smrti" (kuge). Kao vrednost knjige, ona je istakla to što je utemeljena na tradiciji i metodologiji beogradske škole istraživanja srednjovekovne umetnosti.

- Još kada je moja generacija pravila prve istraživačke korake, smatrano je, da je Crkva svetih Petra i Pavla u Rasu već proučena na prihvatljiiv način - istakla je Danica Popović, naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU, govoreći o knjizi Markovića i Vojvodića. - Ipak, na nas je, onako drevna, mračna iznutra, sa nepreglednim slojevima i arhitekture, i jedva prepoznatljivim, "ispranim freskama", ostavljala utisak spomenika s tajnom. I tako je ostalo sve do pojave ove knjige, koja je skinula svaku tajnovitost sa nje, i bacila jarko svetlo na sve aspekte njene istorije, arhitekture i živopisa, i učinila da sam spomenik sagledavamo na novi način.

PRVO IZDANjE POSLE 100 GODINA

PROFESOR Dragan Vojvodić, dopisni član SANU, istakao je izuzetnost naučne obrade u knjizi Marke Tomić Đurić, koja sumira decenijski rad autorke i njenu veliku erudiciju, pohvalivši i dizajn izdanja (autor Miroslav Lazić, a 260 fotografija uradio je Đorđe Đoković). Baveći se strukturom ovog dela profesor Miodrag Marković, redovni član SANU, napomenuo je i da je ovo prvo izdanje o Markovom manastiru posle 100 godina, dok je autorka objasnila motive za njegov nastanak.

BONUS VIDEO - OBNOVLjENA NEMANjIĆKA RADIONICA PISANE REČI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)