CVEJA BIO I OSTAO NAŠ BANE BUMBAR: Komemoracija slavnom glumcu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

M. Mirković

07. 10. 2022. u 22:24

O VOLjENOM glumcu osobenog dara, dugogodišnjem upravniku Jugoslovenskog dramskog pozorišta Branku Cvejiću, govorili su sa Velike scene Cvejinog i njihovog JDP brojne kolege glumci, reditelji, pisci... oni koji su Cveju znali i poštovali, a samim tim neminovno i voleli.

ЦВЕЈА БИО И ОСТАО НАШ БАНЕ БУМБАР: Комеморација славном глумцу у Југословенском драмском позоришту

Foto M. Anđela

Reditelj Gorčin Stojanović je ispričao kako je posle "velikog praska" Brankovog talenta u ženskoj roli Petrunjele, Cveja upravo na toj sceni ostvario bezbrojne nezaboravne vinjete.

Prijatelj i čest saradnik Dino Mustafić, reditelj, u video-obraćanju je Branka opisao kao moralnog, principijelnog, doslednog i u težnji da njegovo JDP ostane jugoslovensko i nakon što je Jugoslavija nestala.

Biljana Srbljanović interpretirala je jednu od zaključnih scena drame "Sitnice koje život znače", u kojoj je uloga Čezarea koju je Cveja pripremao ostala neodigrana, makar na njegov, prepoznatljiv način - rola kao pisana za njega za koju je želeo, ne da mu bude poslednja, ali da bude vrhunac i kruna njegove karijere.

- Želeo je da ne želi ništa, da o njemu ne drže govore ljudi koje nije poznavao, da ne nestane pod zemljom zaslužnih već običnih, da se ne priča mnogo o njemu, a pre toga da odigra samo još tu premijeru - besedio je juče glumac Svetozar Cvetković, prisetivši se i davnih dana, bežanja iz škole i sveopšte dečačke fascinacije "planetarno popularnim" Banetom Bumbarom, te zaključio:

- Kakav je to čovek bio: veći od vremena, snažniji od sujete, bešnji od vetra, topliji od ljubavi, stroži od Bajčetića... Brži od vlasti, kao naivniji od sobarice, pa ipak mudriji od opozicije, lak kao pero a nekad težak ko depresija, zaljubljen u lepo pa ipak umotan u nikotin, ješan onoliko, sa Istrom u srcu... Uklesan u trajno, trajno uklesan u život naš, dece, porodice, pozorišta ovog, ali ne samo ovog - ali pre svega ovog. Skloni smo zaboravu, ne pamtimo ni loše, a ni dobro, ljubomorni na tuđu dobrotu. Pa ipak, Branko Cvejić je bio čovek izvan dobrote, iznad dobrote, naša srca ga ne mogu zaboraviti. Ovo mesto je njegov dom, svaka cigla uzidana u ove zidove i svaki ekser ukucan u daske na ovoj sceni njegovo su delo. Bio je solo - jedan i neponovljiv.

Glumac Marko Janketić pročitao je emotivno pismo reditelja Slobodana Unkovskog, koji je sećanje na Cveju započeo davnom scenom kada su se 1983. jedan drugom na kolenima poklonili u holu JDP, i naveo:

- Tako smo proveli bezmalo četrdeset narednih godina, moj prigušeni sanjar realista koji nije baš voleo realistično pozorište. Velika je bila njegova energija, strast, potreba da kontroliše proces rada u teatru... Njegovo JDP je mesto gde se gajio pobednički duh, gde nema prepreka i nemogućih zahteva. Ekipa predvođena Cvejom složno je radila na izvođenju nemogućeg. Njegovo JDP pamtim po velikoj širini, kao prostor za igru, bezbedno mesto za kreaciju, a druženje sa njim kao vrtlog pozorišnih strasti i erupciju slobodnog mišljenja. Svejedno šta je sve docnije odigrao i koliko je odličan u tome bio, njegov svetionik, znak prepoznavanja, brend je bio i ostao Bane Bumbar.

Reditelj i koscenarista kultne serije "Grlom u jagode" Rajko Grlić setio se neponovljive proslave Cvejinog venčanja na Hvaru, gde je upriličen spontani koncert klape koja se zatekla na brodu uz vođstvo vrhunskog basa, Brankovog oca Žarka.

Glumac Voja Brajović izrekao je čuveni Šekspirov 66. sonet, pre no što je i sam ispričao niz anegdota koje svedoče o karakteru i daru neponovljivog velikana, niz koji je slikama iz glumačkog života dopunila i glumica Branka Petrić, setivši se koliku je Cveja ljubav i pažnju imao za svakog kolegu glumca. Pismom Bogdana Diklića koje je pročitao glumac JDP Joakim Tasić zaključena je jučerašpnja komemoracija.

Oproštaj

PORED članova porodice Branka Cvejića, komemoraciji su prisustvovali i reditelji Nebojša Bradić, Srđan Karanović, Andrej Nosov, glumci Svetlana Bojković, Vanja Ejdus, Boris Isaković, Dragan Mićanović, Goran Jevtić, Jelena Đokić, Jelena Stupljanin, Nebojša Dugalić, a bili su tu i Radoslav Zelenović, Milena Dragićević Šešić i mnogi drugi.

Neizbrisiv trag

ROĐEN u Beogradu, 25. avgusta 1946, Branko Cvejić je bio jedna od "Bojanovih beba" - generacije glumaca koji su na poziv Bojana Stupice postali članovi Jugoslovenskog dramskog pozorišta u maju 1967. Ostvario je trocifren broj uloga, pedesetak na matičnoj sceni i bezmalo isto toliko televizijskih i filmskih.

Preminuo je 26. jula u Beogradu, a sahranjen 1. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a