VRAĆA SE PRAZNIK ČITALACA: Najavljen 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga, pod sloganom "Povratak napisanih"

D. Bt.

27. 09. 2022. u 23:02

POD sloganom "Povratak napisanih", jubilarni 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga, posle dve godine pauze, održaće se u uobičajenom terminu od 23. do 30. oktobra uz učešće više od četiri stotine izlagača iz zemlje i inostranstva.

ВРАЋА СЕ ПРАЗНИК ЧИТАЛАЦА: Најављен 65. Међународни београдски сајам књига, под слоганом Повратак написаних

Foto Tanjug

Počasni gost je Rumunija, a na Sajmu će se predstaviti, uz izdavače iz naše zemlje, i kuće iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egiopta, Indije i Poljske.

Gosti Programa iz inostranstva biće pisci Patrik Beson (Francuska), Ajfer Tunč (Turska), Đovani Dozini (Italija) i Đorđe Matić (Hrvatska), a u raznim programima učestvovaće i više od 40 srpskih autora. Razgovorima biće obeležene godišnjice Ive Andrića, Vaska Pope i Borislava Mihajlovića Mihiza, a biće reči i o uticaju velikih romana svetske književnosti "Zli dusi" Dostojevskog i "Uliks" Džojsa na savremenu književnost a povodom 150 odnosno 100 godina od njihovog objavljivanja.

Pojedinačna cena ulaznica je 300 dinara, tokom Školskog dana (27. oktobra) je 200 dinara, a prvi put ove godine, zahvaljujući saradnji Sajma i Pošte Srbije, posetioci će moći da kupljene knjige pošalju po promotivnoj ceni na željenu adresu.

Sajam knjiga predstavili su na konferenciji za medije u Skupštini Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić, sekretar u Sekretarijatu za kulturu, akademik Dušan Kovačević, predsednik Odbora Sajma knjiga, Ljiljana Šoškić, koordinator projekta, Silvija Davidoju, ambasador Rumunije u Srbiji, i Sanja Milić, urednik programa Sajma knjiga.

- Danas je stvarno dobar dan za sve ljubitelje Beogradskog sajma knjiga, domaćina pisaca, izdavača i gostiju - rekao je, za "Novosti", Kovačević.

- Dve godine smo morali da ga odlažemo zbog korone. To zlo je posustalo, ali se pojavilo gore i opasnije za opstanak ovog našeg već umornog, uplašenog i depresivnog sveta. Ta nova bolest se zove rat. Mnogo knjiga je o toj bolesti odavno napisano. Došli smo do samog kraja realnog i normalnog vremena kada sa sigurnošću možemo da planiramo sledeću nedelju. Zebnja, strepnja i strah su inicijali našeg života. I o tome su mnoge velike knjige napisane. Izgleda uzaludno. Naš život je kratak bez obzira koliko je dug. I u tom treptaju vremena moramo da se potrudimo da učinimo nešto koliko možemo da se ovaj užas zaustavi. Suština dobre knjige je da leči ljude. Knjiga je lek ako je dobro pisana i s pažnjom čitana. Čitati dva puta dnevno po nekoliko listova. Pozvao bih vas da ove godine dođete po svoj lek na 68. Sajam knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna