"GOSPOĐICA JULIJA" TRIPUT SE NAKLONILA NOVOSAĐANIMA: Predstavom slavnog Burg teatra iz Beča počeo 49. INFANT

J. S.

11. 09. 2022. u 15:28

PREDSTAVOM "Gospođica Julija", nastalom po klasičnom delu velikog švedskog pisca i začetnika modernog teatra Augusta Strindberga (1849-1912), a u produkciji slavnog Burg teatra iz Beča, sinoć je počeo 49. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra (INFANT) u Novom Sadu.

ГОСПОЂИЦА ЈУЛИЈА ТРИПУТ СЕ НАКЛОНИЛА НОВОСАЂАНИМА: Представом славног Бург театра из Беча почео 49. ИНФАНТ

Foto: Infant

Bečka "Gospođica Julija" u režiji slovenačke rediteljke Mateje Koležnik,naišla je na dobar prijem novosadske publike. Aplauz je trajao dovoljno dugo da je troje glumaca koji nose čitavu četrdesetpetominutnu predstavu u tri navrata izlazilo na pozornicu da se nakloni ovdašnjoj publici u kojoj su bili i gradonačelnik Miloš Vučević i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Foto: Grad Novi Sad

Komad o kćerki švedskog grofa koja podstaknuta dosadom i željom da razbije moralne i druge barijere svog položaja ulazi u vezu sa slugom Žanom, premijerno je izveden u Beču prošle godine. Reč kritike glasila je da je to "fascinantno ostvarenje sa bečkim glumcima koji pomeraju poimanje zanata i talenta", što se, po pravilu i očekuje od Burg pozorišta (u doslovnom prevodu Dvorski teatar).Ovaj teatar datira iz 1741. godine i ima oreol jedne od najvećih znamenitosti Beča. Ujedno je i jedna od najcenjenijih pozornica sveta u okviru nemačkog govornog područja.

Selektor ovogodišnjeg INFANT-a Aleksandar Popovski u ovogodišnji festival, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, uvrstio je još tri predstave: Nacionalno pozorište Mađarske (Nemzeti Szinhaz)večeras će izvesti komad „Vojcek“, Atile Vidnjanskog iz Budimpešte a sutra će uslediti "Talog" Žige Divjaka (avangardno Gradsko pozorište Ljubljana) koji se bavi tematikom sveopšte histerije. Festival će 13. septembra zatvoriti predstava "Kafka Machine" (SNP) reditelja Veljka Mićunovića koja govori o lažnim identitetima, potrošenim iluzijama i zloupotrebljenim ideologijama.

O najboljim ostvarenjima odlučivaće žiri u kojem su hrvatski glumac Ozren Grabarić, naša rediteljka Sonja Petrović i dramaturškinja Nikolina Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici