PREMIJERA "TRAGA DIVLJAČI": Reditelj Nenad Pavlović film zasnovao na nekoliko romana svog oca Živojina

I. Mitić

10. 09. 2022. u 10:33

JUBILARNI 15. Leskovački internacionalni festival filmske režije otvoriće, van konkurencije, svetskom premijerom film "Trag divljači" reditelja Nenada Pavlovića.

ПРЕМИЈЕРА ТРАГА ДИВЉАЧИ: Редитељ Ненад Павловић филм засновао на неколико романа свог оца Живојина

Foto Promo

U glavnom takmičarskom programu naći će se devet regionalnih ostvarenja iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a po izboru selektora ovogodišnjeg festivala hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića.

"Trag divljači" je omaž crnom talasu Živojina Pavlovića, a svetsku premijeru imaće na festivalu koji godinama neguje sećanje na delo ovog velikog reditelja, scenariste, književnika i univerzitetskog profesora. Nenad Pavlović, sin jednog od najznačajnijih autora u srpskoj kinematografiji, ovaj film zasnovao je na nekoliko romana svog oca.

Pavlovićev glavni junak je perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji koji istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu da bi se upleo u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja. U filmu uloge tumače Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić...

Foto ATA

Nenad Pavlović

Organizatori LIFFE su saopštili da će se za glavnu festivalsku nagradu za režiju "Živojin Žika Pavlović" ove godine nadmetati devet regionalnih ostvarenja. To su "Heroji radničke klase" Miloša Pušića, sa Jasnom Đuričić i Borisom Isakovićem u glavnim ulogama, "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, kao i "Leto kad sam naučila da letim" Radivoja Andrića.

Iz Hrvatske stižu filmovi "Zbornica" Sonje Tarokić, ovenčan Zlatnom arenom u Puli za najbolji film i režiju, kao i "Stric" Davida Kapca i Andrije Mardešića sa Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi.

Slovenačka filmska produkcija biće predstavljena delima "Prasica" Tijane Zinajić i "Inventura" Darka Sinka. Film Sisterhood Dine Dume je delo koje stiže iz Severne Makedonije, a iz Crne Gore u glavnoj takmičarskoj konkurenciji je Ivan Bakrač sa ostvarenjem "Poslije zime".

"ŽIKA PAVLOVIĆ" MANČEVSKOM

NA otvaranju festivala, koji se održava od 15. do 20. septembra u Leskovačkom kulturnom centru i Narodnom pozorištu, ovogodišnja nagrada za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu biće uručena proslavljenom makedonskom reditelju Milču Mančevskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SVEČANO PRESEKAO VRPCU: Ćustićeva žena se porodila kod kuće - stariji sin prisustvovao