PATRIJARH NA PREMIJERI FILMA O SVETOJ PETKI: "Preporučujem ovaj film"

S.V.

06. 09. 2022. u 22:53

U PREPUNOJ sali "MTS dvorane" sinoć je održana premijera filma "Sveta Petka - Krst u pustinji", reditelja Hadži Aleksandra Đurovića, a po romanu "Petkana" Ljiljane Habjanović Đurović.

ПАТРИЈАРХ НА ПРЕМИЈЕРИ ФИЛМА О СВЕТОЈ ПЕТКИ: Препоручујем овај филм

FOTO: N. Skenderija

Ulogu svetiteljke tumači Milena Predić, a u filmu igraju i Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Daniel Sič, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj...

Ovo delo je prva srpsko-jordanska koprodukcija i snimano je na autentičnim lokacijama u Jordanu, Srbiji i rumunskom gradu Jašiju, gde se nalaze mošti Svete Petke. Priča prati život pobožne mlade Paraskeve. Publika će narednih dana u bioskopima širom Srbije imati priliku da vidi put koji je ona prešla od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije pravoslavne svetiteljke. Film je nedavno prikazan i u Moskvi, a prema rečima reditelja, gledaoci su bili oduševljeni. Beogradskoj premijeri je sinoć prisustvovao i patrijarh srpski Porfirije, koji je rekao da je poželjno da i u budućnosti svedočimo pisanju i stvaranju filmova koji će predstavljati živote svetitelja. 

FOTO: N. Skenderija

Tekst potpisa

- Više nego ikada izražena je potreba za prisustvom svetosti i svetitelja u ljudskim životima. Priče o o njihovim životima mogu nam prikazati suštinske vrednosti, ideale i sve ono čemu verujuće biće treba da teži.  Svetitelji su ljudi hristolike vrline, a suštinske vrline izviru iz ljubavi - poručio je poglavar SPC.

Književnica Ljiljana Habjanović Đurović nije krila sreću što je njen bestseler ekranizovan, a otkrila je da bi još jedan njen roman mogao da se nađe na filmskom platnu.

- Srećna sam pre svega kao majka reditelja koji je napravio jedno zaista vredno filmsko delo. Takođe sam zadovoljna kao autorka romana što će čitaoci koji su čitali "Petkanu" i zamišljali scene sada moći da ih vide - istakla je Habjanović Đurović. - Očekujem, nadam se i molim se svetoj Petki i Hristu da će ovaj film ljudima biti u duhovnu koristi isto koliko i knjiga "Petkana".

FOTO: N. Skenderija

Tekst potpisa

Glumica Milena Predić blistala je na premijeri u dugoj bež haljini. Rekla nam je da je ovo bila njena najzrelija uloga dosad, da je pred njom bio veliki zadatak, divno putovanje u Jordan i da je veoma zadovoljna.

Film "Sveta Petka - Krst u pustinji" sinoć su videli i patrijarh srpski Porfirije, kao i mnogobrojna sveštena lica SPC, nekadašnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, glumci Vladimir Aleksić, Jugoslava Drašković, pevač Nikola Rokvić, Anđelko Vučić...

NEĆE BITI NA TV REDITELj

Đurović nedavno je izjavio da je ovo pravi film za bioskop, te da "Sveta Petka - Krst u pustinji" neće biti emitovan na televiziji. On je kao razlog naveo da jedino bioskopsko platno može dočarati lepote autentičnih lokacija iz Jordana, pogotovo pustinje.

BONUS VIDEO: Čuveni režiser i pisac Emir Kusturica gost Biblioteke grada Beograda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati