PETKANINA ISKUŠENJA: Najavljena beogradska premijera filma Hadži-Aleksandra Đurovića

D. B. M.

03. 09. 2022. u 06:20

IGRANI film "Sveta Petka - Krst u pustinji", reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića, premijerno prikazan pre nekoliko dana na 44. Moskovskom filmskom festivalu, imaće veliku beogradsku premijeru u utorak u "MTS dvorani".

ПЕТКАНИНА ИСКУШЕЊА: Најављена београдска премијера филма Хаџи-Александра Ђуровића

Foto Promo

Film prati život Paraskeve, koja je živela na razmeđi 10. i 11. veka, od obične, pobožne, vizantijske devojke do najvoljenije i najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja. Reditelj nas vodi kroz 40 godina iskušenja i dubokih unutrašnjih borbi u jordanskoj pustinji, a glavnu junakinju tumači glumica Milena Predić. U filmu igraju i Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Daniel Sič, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj, kao i nekoliko jordanskih glumaca. Film je sniman u jordanskoj pustinji, Srbiji i Jašiju, gde danas leže mošti svetiteljke.

- Film mora da se gleda na velikom platnu, kako bi se shvatio beskraj prostora u kom je svetiteljka provela 40 godina. Sve što je manje od toga, neće dočarati lepotu filma, surovost i sirovost pustinje - rekla je bestseler spisateljica Ljiljana Habjanović Đurović, po čijem je romanu "Petkana" nastalo filmsko ostvarenje. - Trudila sam se da ne budem sebična i da ne tražim da svaka reč iz knjige bude u filmu, koji je, ipak, apsolutno ispratio roman. Svi koji vole roman "Petkana" neće biti razočarani filmom.

Reditelj je rekao da živi sa romanom "Petkana" otkako ga je pre 20 godina njegova majka Ljiljana Habjanović napisala. Scenario su napisali zajedno.

- Ceo roman ne može da stane u film, za to je potrebna serija - rekao je Đurović. - Kod lika Svete Petke najviše me je intrigiralo kako je postala svetiteljka. U fokusu filma je njenih 40 godina iskušenja u pustinji. To je nešto neviđeno u domaćem filmu. Mislim da će gledaoci biti iznenađeni prizorima koje će videti. Pustinja je još jedan lik u filmu. Kroz prelepe kadrove upravo smo pokušali da na vizuelni način, bez puno dijaloga, dočaramo atmosferu i unutrašnji svet junakinje.

Glavnu glumicu Milenu Predić, Đurović pamti po ulozi u filmu "Sveti Georgije ubiva aždahu":

- Pokazalo se da je Predićeva pravi izbor. Tražili smo specifičnu, vanremenu lepotu, a ona je otvorila dušu i srce i lik svetiteljke iznela tačno i iskreno.

Milena Predić je rekla da se takva uloga u našoj sredini javlja nikad ili retko. Milica Stefanović, koja igra drugu žensku ulogu je istakla da ju je Predićeva inspirisala, pošto njen lik demona prati Petkanu na njenom putu.

- Predeo je neopisiv i tišina koju smo doživeli u pustinji. Tu ste samo da budete - rekla je Stefanovićeva.

Šepetkovskog je film "protresao" od glave do pete, jer postavlja pitanja postojanja sa obe strane groba.

- Dirnuo me je u dušu, jer je, pre svega, istinit. A, gde je istina, tu je i ljubav.

Posle beogradske premijere i ulaska u bioskope, film neće biti prikazivan na televiziji, niti na digitalnim platformama.

PORODIČNA ZADUŽBINA

I PORED podrške institucija i sponzora, nije bilo dovoljno sredstava da se završi film - rekla je Ljiljana Habjanović Đurović. - Odlučili smo da prodamo kuću na moru, pa je "Sveta Petka - Krst u pustinji" naša mala porodična zadužbina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)