INTERVJU Nenad Milenković: "Zlatna antena" za najbolje od 43 TV ostvarenja

JELENA BANjANIN

27. 08. 2022. u 10:00

NENAD Milenković, osnivač i direktor Međunarodnog festivala drama i serija (FEDIS), za dvanaest godina uspeo je da izgradi značajan događaj za televizijsku produkciju na kome je do sada učestvovalo više od 120 najznačajnijh umetnika, od glumaca i reditelja do scenarista i kompozitora iz celog regiona.

ИНТЕРВЈУ Ненад Миленковић: Златна антена  за најбоље од  43 ТВ остварења

Nenad Milenković / Foto Promo

Jedina manifestacija u jugoistočnoj Evropi posvećena isključivo serijama predstavlja nova TV ostvarenja iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali i podseća na pokretne slike starih i voljenih domaćih TV drama, čuvajući ih tako od zaborava. Isto će biti i ove jeseni, od 4. do 6. oktobra, kada u Domu omladine bude održan 12. FEDIS. Ljubitelji kulture mogu da očekuju sublimaciju prethodne TV sezone i omaž legendarnim serijama, a više o tome šta nam donosi predstojeća smotra, u razgovoru za "TV novosti" otkriva Nenad Milenković.

- Kada je reč o produkciji TV serija u našoj zemlji, za nama je još jedna rekordna godina jer je premijerno prikazano ukupno 43 ostvarenja. A da li će kvantitet dati i kvalitet videćemo kada Stručni i Strukovni žiri budu dali svoje mišljenje i kada 6. oktobra u Domu omladine laureti budu prošetali crvenim tepihom i kada budu bili nagrađeni "Zlatnim antenama" u 15 kategorija. Ono što je još karakteristično za ovu televizijsku sezonu je da više ne postoji jasna granica kada se završava prethodna i kada počinje nova TV sezona, zbog velikog broja serija koje se emituju. Nekada je "finiš" sezone bio najkasnije do juna, a od septembra bi išla nova. Sada se premijere novih ostvarenja dešavaju i tokom leta, pa smo morali dobro da razmislimo gde da povučemo crtu između prošlogodišnje i ovogodišnje TV sezone.

Jedna od nagrada je i "Zlatna antena" za najpopularniji glumački par, koju dodeljujete u saradnji sa kompanijom "Novosti".

- Veoma sam zadovoljan načinom na koji su FEDIS festival i kompanija "Novosti" sarađivali prethodnih godina. Sve je funkcionisalo kao sat, od formiranja liste učesnika za koje će čitaoci "Novosti" glasati, preko medijske kampanje, pa do dodele nagrada na finalnoj večeri u sali "Amerikana" u beogradskom Domu omladine. I kao kruna, dolazila je promocija glumačkog para na Filmskim susretima u Nišu, gde se decenijama pre toga dodeljivala nagrada "Ona i on". Čast mi je što smo "Zlatnom antenom" ponovo spojili dve velike i značajne institucije kao što su "Novosti" i Festival u Nišu, na radost velikog broja onih koji prate domaće i regionalne TV serije i koji glasaju za svoj omiljeni glumački par. Atmosfera i oduševljenje publike na čuvenoj pozornici u Niškoj tvrđavi govori u prilog tome da radimo pravu stvar.

NAJBOLjI GLUMAČKI PAR BIRAJU NAŠI ČITAOCI


ŽIRI bira najbolje u glavnoj i epizodnoj muškoj i ženskoj ulozi, glumačko otkrovenje godine, najbolju režiju, scenario, muziku, montažu, kostim, fotografiju. Dodeljuju se i nagrade za sveukupan doprinos TV produkciji, najboljoj i najgledanijoj seriji. Publika će birati najpopularniju TV seriju iz regiona prikazanu u Srbiji, a pobedničkom ostvarenju iz Crne Gore, Hrvatske ili Bosne i Hercegovine biće uručena "Zlatna antena". O dobitnicima nagrade "Novosti" za najbolji glumački par odlučiće čitaoci "Večernjih novosti", "TV novosti" i naših portala.

Ko će biti ove godine selektor festivala i ko će činiti žiri?

- Praksa je da svake godine selektor Festivala drama i serija bude neko drugi, pa je tako i ovog puta. Predsednik organizacionog saveta, profesor Feti Dautović, kreativni direktor Dejan Dabić i ja, odlučili smo da selektorka ove godine bude TV kritičarka dnevnog lista "Politika", Meri Bilić. Gospođa Bilić prati bukvalno svaku epizodu domaćih i regionalnih serija i veliki je poznavalac naše TV produkcije. Ako na to dodamo i njeno ogromno novinarsko i uredničko iskustvo u najstarijem listu na Balkanu, jasno je da je reč o pravoj osobi za odabir serija koje će se ove godine naći u konkurenciji za 12 nagrada "Zlatna antena", na osnovu mišljenja Stručnog i Strukovnog žirija, koji već po tradiciji broji ukupno 12 članova.

Jedan od događaja koji je obeležio prošlogodišnji FEDIS je i tribina "Regionalni ekran" sa učesnicima iz zemalja bivše Jugoslavije. Da li i ove godine pripremate nešto slično?

- Nakon velike pažnje koju je izazvala prošlogodišnja tribina, i ovog puta planiramo nešto slično tome. Mislimo da bi bilo nužno da svake godine okupimo stručnjake iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, koji će napraviti presek situacije u TV produkciji svoje zemlje, ali i dati predloge o saradnji naših država u oblasti igranih TV serija, koja je, na radost svih kultrunih poslenika, već na zavidnom nivou.

Fokus festivala ove godine nije samo na regionu, već ste otišli mnogo dalje. Ko nam iz Evrope ove godine stiže na FEDIS?

- U Evropi postoji još pet festivala TV serija. Tri u Francuskoj i po jedan u Nemačkoj i Češkoj. Prethodnu godinu proveli smo u uspostavljanju kontakata sa evropskim festivalima televizijskih serija i to veoma uspešno. Imamo lepu saradnju sa festivalom Serie Series iz Fontenbloa (Francuska), dobili smo poziv da gostujemo na Berlin TV series festivalu, a 20. septembra zajedno sa produkcijom "Telekom Srbija" predstavljamo FEDIS na Serial Killer festivalu u Brnu (Češka). Naši uvaženi partneri već nas konsultuju u vezi sa prikazivanjem i učešćem srpskih i regionalnih serija na njihovim festivalima. Najznačajnije što planiramo da se to desi na 12. međunarodnom Festivalu drama i serija ovog oktobra u Beogradu je da okupimo sve pomenute partnere iz Evrope i formiramo Asocijaciju festivala TV serija.

U martu ste organizovali omaž TV seriji "Majstorska radionica", a u junu je održan i prvi Festival dečijih glumačkih ostvarenja u filmovima i TV serijama (FEDEG). Šta još nameravate da ostvarite?

- Prošlogodišnji plan da organizujemo događaje tokom cele godine uspešno smo realizovali uz pomoć naših prijatelja sa opštine Zvezdara, koji su bili pokrovitelji omaža, i na čemu smo im zahvalni. Veoma smo zadovoljni kako je prošao omaž majstoru Životi i još više na kakav je prijem naišao dečiji glumački festival. Potpuno je prevazišao moja očekivanja i već razmišljam o tome kako ćemo ga unaprediti sledeće godine počevši od lokacije na kojoj će se održavati do organizacionih i ostalih aktivnosti. Smatram da je ovakav festival odavno trebalo da postoji i da je toj deci veoma potrebna afirmacija i podrška kako bi im bio olakšan put do glumačkih visina kojima streme. Krajem godine, organizovaćemo omaž legendarnoj TV seriji "Doktorka na selu", koja je obeležila vreme u kojem je emitovana, ali više ćemo o tome kada se taj događaj bude približio.

IZBOR ZA NAJBOLjI GLUMAČKI PAR

Glasanje od 1. septembra - ZA nagradu "Zlatna antena" za glumački par u seriji, koju u okviru FEDIS festivala dodeljuju "Večernje novosti", čitaoci mogu da glasaju od 1. do 30. septembra, na portalu www.novosti.rs

Foto: Promo

"Azbuka našeg života" - Jadran Malkovič i Aleksandra Janković

Foto: Promo

"Pevačica" - Miloš Timotijević i Milica Pavlović

Foto: Promo

"Kolo sreće" - Jana Milić Ilić i Miki Damjanović

Foto: Promo

"Kolo sreće" - Jana Milić Ilić i Miki Damjanović

Foto: Promo

"Advokado" - Ljubomir Bandović i Branka Katić

Foto: Promo

"Mala supruga" - Srna Đenadić i Nikola Malbaša

Foto: Promo

"Ubice mog oca 5" - Vuk Kostić i Nina Janković

Foto: Promo

"Močvara 2" - Sonja Kolačarić i Miloš Timotijević

Foto: Promo

"Nečista krv" - Nela Mihailović i Dragan Bjelogrlić

Foto: Promo

"Vreme zla" - Goran Šušljik i Nada Šargin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)