SEĆANJE NA LEGENDARNE GLUMCE: Prigodnim programom i uz goste počeli tradicionalni "Dani Bate Stojkovića"

G. ĆIROVIĆ

10. 08. 2022. u 06:34

UZ prigodnu svečanost i u prisustvu Batinih prijatelja, kolega i poštovalaca, u Vrnjačkoj Banji sinoć su počeli "Dani Bate Stojkovića", tradicionalna manifestacija posvećena velikanu srpskog glumišta koji je, osim na velikom i malom ekranu i na pozorišnim daskama, ostavio neizbrisiv trag i među Vrnjčanima kao svojim domaćinima.

СЕЋАЊЕ НА ЛЕГЕНДАРНЕ ГЛУМЦЕ: Пригодним програмом и уз госте почели традиционални Дани Бате Стојковића

Spomen-soba Bate Stojkovića, Foto G. Šljivić/ N. Fifić

U svojevrsnom glumačkom "Parku sećanja", smeštenom u centralnom banjskom parku, u kojem su simbolično posađena stabla različitog drveća za preminule glumce - Dragana Nikolića, Milenu Dravić, Danila Batu Stojkovića, Nebojšu Glogovca, Marka Nikolića, Voju Mirića, Petra Kralja, Batu Živojinovića, Ljubišu Samardžića, Pavla Vuisića, Milorada Mandića Mandu i Zorana Radmilovića, evocirane su uspomene na legendarnog Batu i ostale velikane.

- Ovom skromnom i veoma lepom manifestacijom na prigodan način želimo da izrazimo zahvalnost velikim glumcima i još većim ljudima što smo imali čast da ih upoznamo, da se družimo prilikom njihovog boravka u Vrnjačkoj Banji, i tako izgradimo neraskidivu vezu koja, eto, traje i posle njihove smrti - kaže Nikola Džamić, organizator i inicijator "Batinih dana" koji se po 12. put održavaju samo par dana uoči Festivala filmskog scenarija.

Uz emitovanje čuvenih scena iz poznatih domaćih filmova, serija i pozorišnih predstava na video-bimu, u prigodnom programu učestovali su glumci Milan Caci Mihajlović, Nada Blam, Mina Lazarević, studenati Akademije umetnosti, pesnik, pevač i kompozitor Ljuba Manasijević uz pratnju klarinetiste Darka Perčevića...

Tokom "Batinih dana" planirane su besplatne projekcije filmova u kojima je ostvario nezaboravne uloge, biće izvedena pozorišna predstava "Hamlet u selu Mrduša Donja", kao i "Ne očajavajte nikad" po tekstu Branislava Nušića i režiji Miloša Jagodića, pozorišta "Dragoljub Milosavljević Gula" iz Petrovca na Mlavi.

A, sutra, 11. avgusta, na Batin rođendan, planirana je poseta njegovoj spomen radnoj sobi, otvorenoj početkom ove godine u sklopu ovdašnjeg Amfiteatra koji ponosno nosi njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)