USPOMENA NA VELIKANE: Manifestacija "Dani Bate Stojkovića", 12. po redu, od 9. do 11. avgusta u Vrnjačkoj Banji

G. ĆIROVIĆ

05. 08. 2022. u 11:11

TRADICIONALNI, 12. po redu, "Dani Bate Stojkovića" biće održani od 9. do 11. avgusta u Vrnjačkoj Banji u kojoj je jedan od velikana jugoslovenskog i srpskog glumišta bio čest i rado viđen gost.

УСПОМЕНА НА ВЕЛИКАНЕ: Манифестација Дани Бате Стојковића, 12. по реду, од 9. до 11. августа у Врњачкој Бањи

Bata Stojković u filmu "Varljivo leto '68", Foto Arhiva

Uz evociranje uspomena na legendarnog Batu, centralna manifestacija biće održana 9. avgusta u glumačkom "Parku sećanja", u kojem su simbolično posađena stabla različitog drveća posvećenih našim preminulim glumačkim velikanima. Najavljeno je učešće glumaca Milana Cacija Mihajlovića, Nade Blam, Mine Lazarević, studenata Akademije umetnosti, pesnika, pevača, i kompozitora Ljube Manasijevića, klarinetiste Darka Perčevića i mnogih drugih.

- Koncept programa je osmišljen kao sećanje na Batu i na ostale naše legendarne glumce koji su ostavili neizbrisiv trag na velikom i malom ekranu i daskama koje život znače - kaže Nikola Džamić, inicijator i osnivač ove manifestacije koja se tradicionalno održava uoči Festivala filmskog scenarija.

ISTORIJA Replika autobusa iz "Ko to tamo peva", Foto G. Šljivić

Nakon programa u parku, na letnjoj pozornici koja nosi upravo ime Danila Bate Stojkovića biće upriličene besplatne projekcije filmova "Ko to tamo peva" i "Varljivo leto 68", u kojima je Bata ostvario fantastične role. Na istom mestu, 10. avgusta, biće izvedena predstava "Hamlet u selu Mrduša Donja", a dan kasnije pozorište "Drogoljub Milosavljević Gula", iz Petrovca na Mlavi, izvešće predstavu "Ne očajavajte nikad", po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Miloša Jagodića.

- Na Batin rođendan, 11. avgusta, posetićemo njegovu spomen radnu sobu otvorenu u Vrnjačkoj Banji početkom ove godine povodom dve decenije od njegove smrti - dodaje Džamić.

- Posebna veza između Vrnjčana i Bate je odavno poznata, a mi se na ovaj način trudimo da mu svake godine odamo zaslužene počasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!