NAŠ GOST BIO JE I SLAVNI SRBIN NIKOLA TESLA: Glumica Helen DŽoj o seriji "Detektiv Murdok" i ženama koje menjaju svet

Nikola Dražović

30. 07. 2022. u 11:32

ONO na šta su nas već navikli strani, a u poslednje vreme nas tome uče i domaći krimići, jeste da, osim zločina, ubistava i misterija, većina ovih serija ima još jedan tajni sastojak koji je za gledaoca čini "magičnom".

НАШ ГОСТ БИО ЈЕ И СЛАВНИ СРБИН НИКОЛА ТЕСЛА: Глумица Хелен Џој о серији Детектив Мурдок и женама које мењају свет

Foto Epik drama

A to je - vodeći tandem. Svaki detektiv, inspektor ili policajac na zadatku ima partnerku koja mu pomaže u rešavanju zločina. I dok zajedno rade na povezivanju delića mračne slagalice, često se koškajući i ne slažući u svemu, ovo dvoje igraju na tankoj ivici ljubavi i mržnje zavodeći gledaoce iz sezone u sezonu, sve dok neko iz publike konačno ne vikne - hoćete li se već jednom poljubiti! Tako su nas mučili Molder i Skali, Kasl i Beketova, But i doktorka Bouns, pa i Aleksandar Jakovljević i lepa forenzičarka Jelena u "Ubicama mog oca". Istim mamcem poslužili su se i scenaristi serije "Detektiv Murdok", čiju 13. sezonu trenutno pratimo na kanalu Epik drama (radnim danima od 20.15) uparivši pred kamerama, i u čarobnoj viktorijanskoj epohi lucidnog i intrigatntnog detektiva Vilijama Murdoka i njegovu uvek racionalnu i praktičnu pomoćnicu doktorku Džuliju Ogden.

Ekskluzivno za "TV novosti", glumica Helen Džoj otkriva nam kakav je osećaj biti žena detektiv u vreme kada pripadnice lepšeg pola nisu imale čak ni pravo glasa.

- Džuliju sam doživela pre svega kao Murdokovog doktora Votsona. Poenta kod svih detektivskih "parova" u ovakvim serijama jeste da budu jedno drugom kontrateža na toj vagi koja nekada baš ume da podivlja. Murdok ima zarazne ideje koje umeju poput vira čoveka da uvuku u ludilo i ako niste dovoljno snažni i prisebni lako može da vam se dogodi da zločin počnete da rešavate na Zemlji, a završite na Mesecu. Upravo tome služi moja junakinja. Da ga prati i podržava, ali i da na vreme baci sidro kada primeti da njegov "jedrenjak" postaje "avion" - uz smeh nam odgovara australisjka glumica koja priznaje da se, uprkos tome što se sa Murdokovim misterijama druži od 2008. godine, još nije umorila od avantura koje im donose nove sezone. Baš kao ni gledaoci.

Foto Epik drama

Osim što je Votson vašem Šerloku, po čemu se još razlikuje doktorka Ogden od žena svog doba?

- Po tome što bi većina tih žena sa kojima je Džulija delila epohu nju smatrala vešticom koju bi bilo najpraktičnije spaliti na lomači (smeh).

Zašto, čime je toliko provocirala svoju okolinu?

- Pre svega, bila je doktorka u vreme kada su žene mahom bile domaćice, a ako su pripadale višem staležu, onda su najveći domet bile književne večeri i organizacija balova da se razmene najnoviji tračevi i popreko gledaju žene kao što je Džulija. A moja junakinja, osim svih grehova koje je nosila na svojoj za to vreme naprednoj duši, imala je i onaj najgori, gotovo nezamisliv. Džulija je razvedena. Pečat raspuštenice za ženu viktorijanskog doba bio je društvena smrtna kazna.

Da li su zbog toga scenaristi rešili da joj taj beleg "ublaže" doktorskom titulom?

- Ne baš. Cilj serije, osim ovog dela koji se odnosi na rešavanje zločina, od početka je taj da se pokaže da u svakoj epohi mraka postoje takozvane svetlonoše. Ljudi koji se svojim idejama bore za neku promenu i donose revoluciju. Njihovi životi su teški, zahtevaju ogromne žrtve, oni sami imaju malo razumevanja od okruženja, ali zahvaljujući baš takvim ljudima kao što su, između ostalih, i Murdok i doktorka Ogden, svet je danas lepše mesto. Tužno je samo to što su u trenutku kada donose to svetlo, njihovi životi poput kolateralne štete. Takve ljude poštujemo decenijama, pa i vekovima posle njihove smrti. Upravo tim velikim umovima posvećena je serija "Doktor Murdok".

Foto Epik drama

Zanimljivo je i to da ste se u seriji družili sa mnogobrojnim velikanima koji su u to vreme prošetali Torontom gde je radnja serije i smeštena?

- I to je jedan od razloga zbog kojih ne mogu da zamislim da se oprostim od ove serije. Imali smo priliku da na setu "ugostimo" mnogobrojne istorijske ličnosti. Između ostalih, i velikog srpskog naučnika i jednog od najvećih inovatora civilizacije - Nikolu Teslu. Ugostili smo i Tomasa Edisona, ser Konana Dojla, Bafalo Bila, Henrija Forda, Čerčila... Bio je to sjajan način da naučimo ponešto o istoriji. Dodatno, neizostavan deo svake serije smeštene u epohu jesu kostimi. Zanimljivo je to što su kostimografi, pošto je reč o viktorijanskom periodu, nastojali da u potpunosti slede tadašnje modne trendove, za koje je ljudska figura, i muška i ženska, bila primat, ali su ipak dodali malo Murdokove progresivne energije. Tako su i Džulijine haljine bile elegantne, ali su bile prilagođene gradu i njenom dinamičnom stilu života. Iskreno, uživala sam u njima.

Čini mi se da su žene danas pomalo zaboravile šta znači biti dama.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!