PENI IPAK NADIGRALA GENIJALCA ŠELDONA: Veliko finale popularnog sitkoma "Štreberi" stiže na TV Foks

N. DRAŽOVIĆ

30. 07. 2022. u 12:37

MALO je američkih sitkoma, čak iz njihovog zlatnog doba tokom devedesetih godina prošlog i prve decenije 21. veka, koji mogu da se pohvale da su celog svog TV života držali podjednako pažnju gledaocima, kao što su "Štreberi".

ПЕНИ ИПАК НАДИГРАЛА ГЕНИЈАЛЦА ШЕЛДОНА: Велико финале популарног ситкома Штребери стиже на ТВ Фокс

Foto Foks

Samo su "Prijatelji" jedne godine završili na prvom mestu liste najgledanijih programa u SAD, što je "Štreberima" pošlo za rukom sa 11. sezonom. Lenardova i Šeldonova ekipa, pak, može da se podiči da je duže bila na drugoj poziciji po gledanosti (čak pet puta), nego što je šestorka sa Menhetna (dva puta). Ukoliko bi se ovom uspehu dodalo 10 Emi nagrada, četiri više u odnosu na "Prijatelje", "Štreberi" bi bili pobednici. Zašto su onda prestali da se snimaju, pitanje je koje se samo nameće. Krivac je Džim Parsons, koji je na kraju 12. sezone rekao da će napustiti sitkom ukoliko bude obnovljen za još jedan ciklus. Dakle, "Štreberima" je definitivno kraj, ali ne i na FOKS kanalu. Od 4. avgusta, pratimo premijerno 24 epizode poslednje sezone, radnim danima u 23.50. U prvoj epizodi, Šeldona i Ejmi zatičemo na medenom mesecu. Nakon što su posetili Legoland u Kaliforniji, mladenci putuju u Njujork. Šeldonovo insisitiranje na "zakazivanju" bračnih dužnosti opterećuje Ejmi. Ona smatra da mu je to samo izgovor da bi se podsetio da treba da bude intiman sa njom. Peni i Leonard zatiču gospodina Larija Faulera u Šeldonom i Ejminom stanu, gde se krije od supruge. Leonard se prepoznaje u njegovim problemima, što vređa Peni...

I dok je u seriji njegov Šeldon bio brutalno beskompromisan i u svojoj "savršenosti", lišen svake slabosti i mogućnosti da u vezi sa bilo čime on nije u pravu, istina je da Džim Parsons u stvarnosti bio samo - čovek.

Obnavljanja sezona u nedogled za "Štrebere" nisu bila nepoznanica. Tako je u martu 2017, serija dobila zeleno svetlo za čak dve sezone, i činilo se da će moćna popularna sitkom ekipa u jednom trenutku po broju epizoda dostići i čuvene "Simpsonove". Međutim, u avgustu 2018, usledio je - hladan tuš. Gledaoci su ostali u šoku kada je od produkcije stigla vest da će naredni ciklus biti poslednji. Veoma zanimljiv podatak je taj da "Štreberi" nikada nisu zvanično ukinuti. Jednostavno su prestali da se prikazuju, i to upravo zbog toga što je Džim Parsons rekao - dosta!. A evo kako je izgledao početak epskog kraja nikada završene serije. Prvi zahtev koji je stigao od glavnog glumca, prema pisanjima holivudskih medija, bio je taj da mu se honorar poveća na 50 miliona dolara u 13. i 14. sezoni. I verovali ili ne, produkcija je rekla - DA. Ali ubrzo je usledilo još jedno Parsonsovo NE. Ovog puta kao razlog naveo je smrt jednog od njegovih pasa. Tada je objasnio da ga je rastanak od omiljenog kućnog ljubimca naterao da se po prvi put u životu suoči sa osećanjem smrtnosti i prolaznosti. Smrt voljenog psa učinila je da se sa 46 godina zapita - kuda vodi njegov život. Iako se Šeldon nikada ne bi našao u procepu između života i smrti, verujući da će čak i u slučaju da ga smrt u jednom trenutku porazi, on ipak pronaći logičan i, pre svega, naučni način da se vrati među žive, činjenica je da je Parsonsu zafalilo malo samopouzdanja junaka u čijoj je koži živeo duže od decenije. Ili ga je, pak, zrelošću konačno prerastao. Sve u svemu, glumac je odlučio da je na pragu pete decenije napokon došao trenutak da kaže "zbogom" ekipi Štrebera, i da nekako pokuša da se udalji od Šeldonove harizme, svestan rizika da postane jedan od mnogih glumaca čije je karijere obeležila jedna uloga.

- Iako sam voleo da glumim Šeldona Kupera, na kraju sam postao iscrpljen i uplašen zbog toga što je lako moglo da se dogodi da celog života ostanem samo on. Nisam znao šta mi nudi život izvan sitkoma. Želeo sam da se oprobam i u nekom drugom žanru. Da sam ostao u seriji, imam osećaj da bih propustio sve drugo što život može da mi ponudi - poručio je glavni glumac serije "Štreberi" nakon što je doneo odluku da odbije honorar od 50 miliona dolara za zagarantovane dve sezone i otisne se u neizvesnu budućnost.

Zanimljivo je i to da je Parsonsovu ideju o završetku serije delio i ostatak glumačke postave. Svi osim glavne glumice Kejli Kvoko, koja je i sama priznala da ju je vest o kraju potpuno zatekla. Ona je čak bila rešena da nastavi sa snimanjem dva naredna nastavka, ali je uskoro postalo jasno da bez Parsonsa "Štreberi" jednostavno neće imati smisla.

Ko je od velikog finala imao više koristi, i da li se Džim pokajao zbog odluke da potraži sreću van univerzuma "Štrebera", pokazaće vreme. Velika uloga koja bi mogla da nadmaši Šeldona još mu se nije dogodila, ali je zato njegova koleginica Kejli briljirala u seriji "Stjuardesa", za koju je čak dobila i nominaciju za nagradu "Emi". Možda je plavuša iz komšiluka konačno nadigrala najveći um planete?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!