MNOGO NOVCA I IZGUBLJENIH DUŠA: Reditelj Ognjen Janković otkriva šta nas očekuje u seriji "Zlatni dečko"

J. BANjANIN

16. 07. 2022. u 13:22

SUROVA priča o Denisu Markoviću, igraču lokalnog fudbalskog kluba koji postaje neko ko dnevno zarađuje milone, ali se vraća na početak, napunila je bioskopske sale.

МНОГО НОВЦА И ИЗГУБЉЕНИХ ДУША: Редитељ Огњен Јанковић открива шта нас очекује у серији Златни дечко

Denis Murić, Foto IMDb

Prvenac reditelja Ognjena Jankovića "Zlatni dečko" proglašen je najboljim na nedavno završenom

Međunarodnom festivalu debitantskog filma "Ravno selo", a Denis Murić je za glavnu ulogu u ovom ostvarenju nagrađen za najboljeg mladog glumca. Još na početku snimanja, u jesen 2020, najavljena je i mini-serija od pet epizoda.

- Serija bi trebalo da bude emitovana u oktobru, za početak na Superstar TV jer nam je "Telekom Srbija" koproducent, a potom i na Prvoj. Odavno imamo saradnju i sa "Beta filmom", velikom nemačkom distributerskom kućom. Prepoznali su "Zlatnog dečka" još tokom nastanka i sa njima imamo dogovor o svetskoj distribuciji, što nam mnogo znači.

Andrija Kuzmanović, Foto IMDb

Ide nam na ruku što je ove godine Svetsko prvenstvo u fudbalu i što se na globalnom TV tržištu traže sadržaji u vezi sa fudbalom - priča za "TV novosti" reditelj Ognjen Janković, koji sa Aleksom i Vukom Ršumovićem potpisuje i scenario.

"Zlatni dečko" nije klasična fudbalska priča, više je životna, ali inspirirana fudbalom.

- Ona čini naličje ovog sporta zanimljivim, baca svetlo na drugačiju vrstu igrača i problema, kao i na svet koji se krije iza stadiona. U seriji ćemo videti razrađenije linije priča svih junaka, a neki likovi će čak imati drugačije priče u odnosu na film.

Bilo mi je veoma zanimljivo da se u montaži serije poigram baš tim razlikama i napravim distancu tako da onima kojima se svideo film dam nešto što je drugačije i interesantno, a iz istog kalupa - dodaje naš sagovronik.

Šmek "Zlatnom dečku" daje inspiracija koju je reditelj našao u realnom svetu:

- Mnogo osoba me je nadahnulo, a Vuk Ršumović i ja prikupili smo mnoštvo priča. Dosta je onih koji su u Denisu i njegovim propuštenim šansama prepoznali Nemanju Radonjića. Pre svega, Nemanja ima roditelje, a naš Denis nema, a i Nemanju niko nije prodao kao kockarski dug. Radonjićev srećan kraj u životu nije dovoljan za film.

Igor Benčina, Foto IMDb

Priče pravih fudbalera umeju biti šokantne, ali na nivou detalja, objašnjava Janković:

- Događalo se da fudbalere, ali u drugim ili trećim srpskim ligama, stvarno prodaju zbog dugova. Fascinantno je i kako žene prate fudbalere, što sam takođe iskoristio za film i seriju. Postoji krug devojaka u gradu i zemlji koji bolje zna igrače od njihovih trenera i menadžera. Organizovano ih motre i znaju sve o njima, a oni su laka meta jer svaki profesionalni sportista nema vremena za socijalni život. Takvu ženu je samo u crtama dočarala Alisa Radaković kroz lik Dijane, koji će u seriji biti mnogo zanimljiviji.

Menadžera kao što su Čaki, braća Uskoković i Omer, dodaje reditelj, u Srbiji ima koliko hoćete.

- U jednom trenutku je svako držao nekog igrača jer je bilo moderno da imaš nekoliko stanova i fudbalera. To je išlo dotle da su neki imali po trećinu igrača. Profesija menadžera je tradicionalno povezana sa kriminalom, ali to se u međuvremenu značajno promenilo. Danas imate poštene menadžere, koji su ljudima promenili karijere i iščupali ih iz blata. To je zapravo bio slučaj i sa Nemanjom Radonjićem. Bio je temperamentan igrač i bilo je teško raditi sa njim, ali sada je vrlo uspešan i igra u inostranstvu.

Reditelj Ognjen Janković, Foto Tanjug

U seriji ćemo još bolje upoznati dečaka koji zbog svog temperamenta biva zaglavljen u lokalnom glibu iz koga će se teško izvući. Posle iznenadnog susreta sa neočekivanom osobom, a to je Maki (Igor Benčina), potpuno mu se menja pogled na život i to mu daje novu nadu i šansu.

- Simbolično je to što bokser spasava fudbalera. Čovek iz sporta, koji je na marginama u Srbiji i bilo gde u svetu, osim možda u Americi i šou-biznisu, pomaže igraču iz najplaćenijeg sporta na svetu. Ostavićemo mogućnost da se priča i dalje razvija jer ima potencijala. Iako smo "otvorili" različite likove, samo smo zagrebali po površini problema tog sveta koji je zanimljiv. Takav entuzijazam i interesovanje teško gde ćete da sretnete, kao u pričama o fudbalu. Sa jedne strane tu ima mnogo novca, ali ima i duše koja je izgubljena i pada u zapećak.

Tihomir Stanić, Foto IMDb

Živimo u doba kada je fudbal dobio toliku važnost u finansijskom smislu da postaje konglomerat u kome se sve na kraju dana meri kroz novac i za koliko je ko prodat ili kupljen.

- Nama je bilo veoma važno da zagrebemo i jednu i drugu stranu priče. Toplinu i dušu našli smo u liku Makija, ali smo i "ohladili" priču, pogotovo kroz lik menadžera Omera, kog igra Tihomir Stanić.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna