ZAMRŠENO KLUPKO ZLOČINA: Krimi-triler "Nemirni" po motivima knjige "Jedan pogrešan korak" Marka Popovića

Jelena BANjANIN

02. 07. 2022. u 20:30

NOĆ se nadvila nad glavni grad. Pun mesec "nadgleda" Beograđane dok se u petak zabavljaju na uobičajenim mestima za izlazak. Ali raznolik svet se okuplja i na inače mirnom preseku ulica Hilandarske, Palmotićeve i Džordža Vašingtona.

ЗАМРШЕНО КЛУПКО ЗЛОЧИНА: Крими-трилер Немирни по мотивима књиге Један погрешан корак Марка Поповића

Foto From No Connection/J. Banjanin

Znatiželju prolaznika nije privukao novi, nedavno renovirani, skver već filmski set.

Crni automobil se spušta niz Palmotićevu, ali autobus blokira pogled vozaču. Na pešačkom prelazu iznenada se pojavljuje čovek. Čuju se tup udarac i lomljava stakla. Kroz masu se razliva uzdah zaprepašćenja. Filmska ekipa oduševljeno zviždi i povicima "Bravo, brate!" nagrađuje kaskadera, koji ustaje sa asfalta uz aplauze i ovacije okupljenih. Tim iza kamere pritrčava da izbliza vidi da li je sve u redu. "Sve je dobro", govori im Slaviša Ivanović, predsednik Srpske kaskaderske asocijacije, dok izlazi iz automobila.

Ova akciona scena samo je jedna od brojnih koje ćemo videti u novom krimi-trileru "Nemirni", u režiji Darka Nikolića. Posle velikog uspeha filma i serije "Jedini izlaz", reditelj Nikolić ponovo u fokus postavlja jake žene, koje svojim potezima unose u zaplet dobro ili zlo, noć ili dan, mir ili nemir... Glavnu ulogu, lik inspektorke policije Mirne Paligorić, igra banjalučka glumica Nikolina Friganović Jelisavac.

- Seriju radimo po motivima knjige "Jedan pogrešan korak" Marka Popovića. Od početka smo znali da ćemo seriju nazvati drugačije, jer nam je ime romana bilo dugačko. Ovo se nametnulo budući da smo glavnoj junakinji dali ime Mirna, i do "Nemirnih" smo došli igrom reči. Ne samo zbog njenog imena, nego zato što su svi naši likovi nemirni na jedan ili drugi način - kaže za "TV novosti" Darko Nikolić.

Foto From No Connection/J. Banjanin

Radnja serije, čiji scenario potpisuje Danica Nikolić, u dvanaest epizoda predstavlja zamršeno klupko zločina u koje su upredeni akteri ove komplikovane kriminalističke priče.

- Ovo je krimi-triler priča koja počinje jedne noći u kojoj je pronađen leš mladića ubijenog pre pet godina. To spaja likove koji nisu ni slutili da će im se putevi ukrstiti. Mirna je inspektorka zadužena za taj slučaj, a njegovo rasvetljavanje meša razne priče.

Dok istražuje, Mirna otkriva čudne povezanosti - objašnjava Nikolić.

Priča počinje kada na jednom beogradskom gradilištu radnici iskopaju posmrtne ostatke za koje se ispostavlja da pripadaju davno ubijenom doktoru-stažisti Mladenu Voinoviću.

Anica Dobra, Foto From No Connection/J. Banjanin

Glavni osumnjičeni za ubistvo je Vukašin Banović, Mladenov mentor sa Instituta za sudsku medicinu, koji je nestao čim je otkriven leš.

- U ovoj seriji mene svi traže, jer igram Vukašina, forenzičara. Kada sam čitao scenario, zanimljivo mi je bilo to što se od početka za mnom traga. Moj lik naizgled nije glavni, ali zaplet ga na neki način čini takvim, i na prvo čitanje mi je to delovalo veoma zanimljivo. Takvog čoveka do sada nisam igrao. U svakom slučaju, priča je nemirna i napeta - ističe za "TV novosti" Strahinja Blažić i dodaje da nije neobično da snimanja traju do ponoći, a nekad i do pet-šest ujutru. - Često bude naporno i bitno je da pored sebe imate ljude koji su puni pozitivne energije, pogotovo kada se snima noću. Na snimanju ume da bude i zabavno, ali i iscrpljujuće. To ne pričam da bih se žalio, svaki posao je težak, nego govorim o tome da finalni proizvod izgleda zanimljivo i uzbudljivo ali da je potrebno mnogo energije, snage i posvećenosti da bi se snimila samo jedna scena, poput ove, koja će u seriji trajati možda petnaest ili trideset sekundi.

Gordan Kičić i Strahinja Blažić, Foto From No Connection/J. Banjanin

Iako kratka, scena je, kako nam je reditelj Darko Nikolić ukratko objasnio, ključna za radnju serije i odnose likova. Zapravo je toliko važna da je odlučio da je snima iz četiri ugla, sa tri kamere na zemlji i dronom iz vazduha. Dok Strahinja Blažić odlazi kako bi se spremio za nastavak snimanja, u susret nam stiže Gordan Kičić.

- Nisam imao prilike da igram u triler serijama. Glumio sam, doduše, u "Ustaničkoj ulici", koju sam i pisao i producirao, i koja je bila među prvim domaćim filmovima u maniru trilera. "Nemirni" su savremena priča i mislim da će publici biti veoma uzbudljiva - naglašava glumac koji igra Momčila Banovića, Vukašinovog brata.

- Priča je veoma zanimljiva, i ne bih mogao mnogo da vam otkrivam, ali mogu vam reći da postoji čitava serija zapleta oko toga ko je počinio ne jedan, već nekoliko zločina.

Mislim da će publika biti veoma zainteresovana za seriju, jer je triler, ali se ne bavi samo policijskim poslom. Ovo je zanimljiva porodična saga koja prati tri priče koje se uvezuju u jednu, što je povezano sa zločinom iz prošlosti. Posle nekoliko godina, biva otkriveno telo pokojnika, što izaziva niz posledica za ljude koji su u zločinu učestvovali.

Momčilo veruje u Vukašinovu nevinost i pokušava da dokaže da njegov brat nije kriv za ubistvo iako svi tvrde da ga je počinio. Momčilovu i Vukašinovu majku Svetlanu igra Anica Dobra. Na pitanje kakva je Anica kao mama, Gordan Kičić nam otkriva da je odlična - stroga i duhovita.

Na setu nalazimo i Vanju Ejdus, koja je na snimanje povela psa. Ljubimac je očito navikao na gungulu filmskog seta, te gazdaricu nije ometao u poslu. Glumica koju smo gledali i u triler seriji "Jedini izlaz", otkrila nam je ko će se naći na pogrešnoj strani ulice.

- Večeras je zanimljivo jer treba da me udare kola. Doduše, neće udariti mene, već će to odigrati kaskader, ali svejedno nam je interesantno i netremice pratimo kako se to odigrava - kaže za "TV novosti" Vanja Ejdus i dodaje da reditelja Darka Nikolića dugo poznaje.

- Radili smo još na njegovim studentskim filmovima. Lepo je to što smo pre 25 godina počeli zajedno, a i sada se srećemo u profesionalnim vodama. Darko je već režirao triler "Jedini izlaz", koji je baš dobro ispao, pa je zanimljivo i da nastavi tim putem.

Ova priča mi je najpre interesantna. Igram ženu koja je plesačica oko šipke. Udari je auto, preživi, ali završi u kolicima. Zanimljiva mi je transformacija moje junakinje, to što žena koja se bavi telom i telesnošću komunicira sa svetom, ostaje nepokretna.

Vanjina junakinja je još jedan dokaz da ono što je na površini dobija potpuno drugačiji izgled kada se izmakne jedna neprimetna kockica. Upravo ovakvi obrti sve aktere priče ostavljaju nemirnim. Dok policija traga za Vukašinom, kolega glavne junakinje Mirne, Nebojša Ubiparić, biva brutalno ubijen. Iznenadni događaj navodi Mirnu da poveže zločin iz sadašnjosti sa onim iz prošlosti. Tada prvi put shvata da iza ubistava možda ne stoji Vukašin Banović nego neko mnogo moćniji. Tako Mirna, progonjena sopstvenim nemirom zbog smrti kolege, igrom slučaja razotkriva spregu države, službe i kriminala.

- "Jedini izlaz" je bio psihološki triler koji je pratio stanje jedne žene. Možda će sada biti sličnosti u načinu snimanja ili u estetici koja mi je bliska, ali u priči ne. U "Nemirnima" je sve uzbudljivo, jer su čak i dijalozi napeti. Ovo nije samo krimić, već je i drama zato što postoji širok dijapazon odnosa likova, ima i porodičnih, od kojih su neki teški. Ima, naravno, još akcionih scena. Snimali smo već neka puškaranja, a biće i jurnjave kolima - otkriva za kraj reditelj Darko Nikolić.

Snimanje je počelo sredinom maja i trebalo bi da se završi u prvoj polovini septembra.

Najviše kadrova biće zabeleženo u Beogradu i okolini, a među lokacijama su i Novi Sad, Deliblatska peščara i Avala. Produkcija je poverena "Telekomu Srbije" i kući From No Connection. Seriju "Nemirni" gledaćemo tokom sledeće godine na kanalu Superstar TV i televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

ZA MUZIKU ZADUŽEN LP DUO

U SERIJI "Nemirni" glume i Strahinja Blažić, Gordan Kičić, Anica Dobra, Vanja Ejdus, Ljubomir Bandović, Nebojša Dugalić, Gorica Popović, Radoslav Rale Milenković, Slobodan Boda Ninković, Izudin Bajrović, Boris Pingović, Dejan Aćimović, Milan Čučilović, Aleksandra Janković, Ana Mandić, Jelena Stupljanin, Milena Predić, Vaja Dujović, Ivan Đorđević Džudi, Janko Popović Volarić, Vukašin Jovanović, Igor Benčina, Marko Gvero, Denis Murić... Za muziku, koja je bitan segment serije, zadužen je kompozitor i pijanista Andrija Pavlović, publici najpoznatiji kao deo grupe LP duo u kojoj svira sa Sonjom Lončar još od 2004.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)