SVETIONICI TRADICIJE: Uručena priznanja "Zlatni beočug" koja dodeljuje KPZ Beograda

D. B. M.

28. 06. 2022. u 09:25

PRIZNANJE Zlatni beočug, koje se dodeljuje za trajan doprinos kulturi, uručeno je juče dobitnicima na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

СВЕТИОНИЦИ ТРАДИЦИЈЕ: Уручена признања Златни беочуг која додељује КПЗ Београда

Foto Z. Jovanović

Izvanredni "Zlatni beočug" uručen je likovnom umetniku Miroljubu Filipoviću Filimiru, a ovo priznanje dodeljeno je i Beogradskom dramskom pozorištu i Festu.

U ime organizatora naše najveće filmske smotre, priznanje je primio Ivan Karl, beogradski sekretar za kulturu.

"Zlatni beočug" uručen je Vojislavu Avramoviću, Dušku Babiću, Jeleni Bajić Jočić, Milošu Bikoviću, Milanu Brdaru, Božici Velousis, Nataši Jović Trivić, Aleksandru Nikoliću, Tatjani Olujić, Nenadu Stankoviću, Slavici Trifunović i Maksi Ćatoviću. Ovim priznanjem ovenčan je i časopis "Pečat", dok je povelju dobila Fondacija Ars Longa.

Dobitnici i gosti minutom ćutanja odali su poštu književnicima Milovanu Vitezoviću i Draganu Mraoviću. Vitezović je bio predsednik KPZ Beograda, a Mraović je godinama bio član žirija za dodelu "Zlatnog beočuga".

Generalni sekretar KPZ, Živorad Ajdačić govorio je o istoriji ove nagrade:

- Nagrada je prošla i svoju pedesetogodišnjicu čuvajući status uglednog priznanja koje okuplja sve one koji u kulturi i umetnosti vide budućnost, koji stvaraju, ali i čuvaju sve ono što je u svetu stvoreno, nikada i ni iz kojih razloga ne negirajući velikane kulture i njihova dela, bez obzira kojem narodu ili kulturi pripadaju, što se danas, u najrazvijenijim zemljama, nažalost dešava. Dobitnici Zlatnog beočuga su svetionici tradicije, ali i putokazi ka otvaranju novih vidika, kreiranju novih vrednosti, koji će naš grad, ali i našu Srbiju, označiti na mapi sveta kao tvrđavu kulture i duhovnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTPUNO NEVEROVATNO MESTO ZA LETOVANJE: Ovo je hotel koji će odrasle oduševiti, a najmlađima oduzeti dah