SRPSKI FILM POKORIO BALKAN: Naša ostvarenja u 2021. godini dominirala u domaćim bioskopima i onim u regionu

A. POPADIĆ

27. 06. 2022. u 12:23

MEĐUNARODNA unija bioskopa, udruženje koje obuhvata 39 zemalja Evrope i okolnih regiona, na nedavno održanom skupu u Barseloni svrstala je Srbiju među top 5 zemalja po gledanosti domaćeg, nacionalnog filma tokom 2021. godine, u "jednom od najimpresivnijih oporavaka bioskopa posle pandemije".

СРПСКИ ФИЛМ ПОКОРИО БАЛКАН: Наша остварења у 2021.  години доминирала у домаћим биоскопима и оним у региону

"TOMA", Foto Promo/A. K.

Naša zemlja nalazi se na drugom mestu, sa 39,09 odsto učešće u gledanosti domaćeg filma, a srpski filmovi dominirali su na tržištu i u nekadašnjim bivšim jugoslovenskim republikama.

- Oporavku bioskopa najviše su doprineli nacionalni filmovi, a najimpresivniji rezultat bio je na Balkanu, gde su srpski filmovi "Toma" i "Južni vetar 2" doprineli trocifrenom postotku povećanja gledalaca ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji - saopštila je Međunarodna unija bioskopa.

Ispred Srbije, po gledanosti domaćeg filma, nalazi se samo Francuska, sa udelom od 41 odsto. Iza naše zemlje su Češka (38%), Danska (37%) i Norveška (28%).

- Ovo je istorijski rezultat srpskog filma, čak i u vreme Jugoslavije taj procenat je retko dostizao 30 odsto. Naša publika, a to dokazuju brojke, voli domaća ostvarenja. Uobičajeno, taj udeo gledanosti iznosi od 18 do 20 procenata, što je i dalje daleko iznad zemalja u okruženju, gde je ovaj procenat neretko jednocifren - kaže, za "Novosti", direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.

"JUŽNI VETAR: UBRZANjE", Foto Promo

- Kao i svaka kinematografija imamo i one dobre filmove koji nisu namenjeni isključivo festivalima, već i najširoj publici.

Impresivan rezultat srpskog filma je još veći ako se ima u vidu da je protekla godina takođe bila obeležana pandemijom.

- Naši bioskopi počeli su sa radom tek u maju 2021, bili su zatvoreni do tada, a potom su do 31. decembra radili uz veća ili manja epidemiološka ograničenja. Za razliku od Amerike, gde je leto udarni termin za velike premijere i visoku gledanost, kod nas je to, tradicionalno, jesenji slot - objašnjava Matić.

Po njegovim rečima, ovakvoj posećenosti bioskopa, osim izuzetnih filmova, doprineo je i rad FCS na širenju mreže bioskopa i digitalizaciji.

- Godinama već povećavamo broj gradova sa bioskopima i predstavljamo nova digitalizovana platna, što doprinosi povećanju publike. FCS kontinuirano ulaže u razvoj publike kroz razne projekte, poput "Karavana srpskog filma", "Noći srpskog filma"... Ove manifestacije namenjene su različitim sredinama širom zemlje, manjim mestima koja, poput Knića sa 5.000 stanovnika, nemaju bioskop u okruženju od 50 km. Nije sve Beograd. Za godinu dana postavili smo 13 novih digitalnih ekrana. Kada povežete sve to - ulaganja FCS, dobre filmove i publiku koja se uželela bioskopa posle pandemije - dobijete vrhunski rezultat - dodaje Matić.

"Nečista krv: Greh predaka", Foto Promo

Odličan bioskopski rezultat, pratio je i festivalski uspeh srpskog filma.

- Setimo se samo koliko su nagrada naši filmovi osvojili na festivalima u Karlovim Varima, Sarajevu... Da dodamo tu i naš serijski program, koji je osvojio osam od devet nagrada na Sarajevo film festivalu. Ta naša dominacija u regionu nije instant i neće svaka godina imati tih 39 odsto, ali verujem da ćemo i dalje biti u vrhu. Voleo bih da smo i u nekim drugim stvarima drugi u Evropi onda bi to zaista bio uspeh - zaključuje Matić.

GODINA DOBRIH NASLOVA

OSIM "Tome" i "Južnog vetra 2" koji su u Srbiji i regionu zabeležili rekordnu gledanost, od 1,1 milion prvi i više od 700.000 gledalaca drugi, naša zemlja je tokom 2021. imala još nekoliko vrhunskih naslova. Visoku gledanost zabeležila je i "Nečista krv: Greh predaka", a na repertoaru domaćih bioskopa našli su se i "Nije loše biti čovek", "Oaza", "Lihvar", "Nebesa", "Kelti", "Živ čovek"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024