NOĆ SRPSKOG FILMA: Jednodnevna manifestacija u više od 30 bioskopa i kulturnih centara

A. P.

04. 06. 2022. u 08:38

MANIFESTACIJA "Noć srpskog filma", u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije i Filmskog centra Srbije, biće održana danas u više od 30 bioskopa, kulturnih centara i domova kulture u 32 grada Srbije.

НОЋ СРПСКОГ ФИЛМА: Једнодневна манифестација у више од 30 биоскопа и културних центара

Foto Aleksandar Kujučev

U toku ove večeri biće prikazani domaći bioskopski hitovi "Nečista krv - Greh predaka" reditelja Milutina Petrovića, "Južni vetar 2: Ubrzanje" Miloša Avramovića i "Toma" u režiji Dragana Bjelogrlića.

Cilj manifestacije, koja se održava od 2019, je popularizacija domaćeg filma, sa akcentom na one koji su podržani na konkursima FCS, kao i želja da se savremena srpska produkcija učini pristupačnom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladima.

- Noć srpskog filma je jedna od onih manifestacija koje govore koliko je naša kinematografija vibrantna. Velika je potreba publike da ponovo vidi najuspešnije filmove od prošle godine. Ove godine javili su se i "sinepleksi" koji su tražili da imaju taj naš program, što već govori da je on dobro osmišljen i vođen i prethodnih godina. To takođe govori da imamo dobre filmove, za koje profesionalci iz distribucije smatraju da naša publika želi da ih ponovo vidi. Veliko mi je zadovoljstvo da naša publika voli domaće filmove bez obzira na to što su trenutno u zamahu veliki blokbasteri. Mislim da imamo čime da odgovorimo - kazao je Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Potvrda njegovih reči je, naravno, neverovatan uspeh i gledanost domaćeg filma u protekloj godini. Sva tri izabrana ostvarenja bioskopsku distribuciju imala su tokom prošle jeseni dok su još na snazi bila brojna epidemiološka ograničenja. Utoliko je fascinantniji uspeh koji je postigao film "Toma" Dragana Bjelogrlića koji je videlo više od milion gledalaca. Takva gledanost je teško dostižna i za mnoge velike evropske zemlje, i to u normalnim okolnostima. Nastavak "Južnog vetra" zabeležio je neverovatnih 700.000 gledalaca. Visoku gledanost imala je i "Nečista krv: Greh predaka", koja je prošle godine postala i prvi srpski igrani film uvršten u ponudu najpopularnije striming platforme "Netfliks".

Cena ulaznice za pojedinačne naslove u "Noći srpskog filma" je 100 dinara.

NOVI SAJT FCS

PRE nekoliko dana sa radom je počeo novi sajt FCS, a njegov urednik, Ivan Aranđelović, rekao je da će sajt biti "ogledalo Filmskog centra", na kome će pored informacija o konkursima i dodeli sredstava, moći da se pogledaju vesti o svim dešavanjima vezanim za srpsku kinematografiju.

Aranđelović je kao naročito značajni deo sajta izdvojio video-sekciju na kojoj će moći da se pogledaju određeni filmovi, pre svega, ostvarenja iz domena kratkog i eksperimentalnog filma i video-arta. Narednih meseci, dodao je, proradiće i striming velikih formata, koji će olakšati našim ministarstvima i ambasadama promociju filma iz Srbije širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)