PREZIRAO SVOJ MUZEJ: Zašto se Andriću nije dopala postavka o njemu u Travniku

V. Mitrić

12. 06. 2022. u 13:30

MALO je onih koji se nalaze u poseti Travniku koji propuste priliku da posete rodnu kuću nobelovca Ive Andrića. Stalna izložbena postavka predstavlja život i literaturu velikog pisca.

ПРЕЗИРАО СВОЈ МУЗЕЈ: Зашто се Андрићу није допала поставка о њему у Травнику

Foto V. Mitrić

Postoji priča da je nobelovac ovo mesto posetio samo jednom, na samom otvaranju tadašnjeg Spomen-muzeja 1974. godine, i da je otišao nezadovoljan onim što je zatekao.

O Andrićevom stavu prema ovome svedoči akademik Matija Bećković:

- U to doba, u jednom nedeljniku, izlazio je feljton o pojedinostima iz života Andrićevog. Objavljivali su razne faksimile njegovih krštenica, po kojima su se razlikovali datumi u mesta njegovog rođenja. Pitao sam ga zašto ne pozove redakciju, kako ga ne bi nedeljama tako provlačili po novinama i ukaže gde je tačno i kad rođen, Andrić mi je rekao da mu to ne pada na pamet, govoreći da će "možda neko, jednoga dana, na tome da doktorira". Eto koliko je to za njega bilo bitno.

S druge strane, priča Bećković, komunistička vlast je prodala kuću Andrićeve tetke u Višegradu kroz čiji je prozor naš nobelovac gledao most Mehmed-paše Sokolovića, koji je, bio za njega velika inspiracija.

- I ne samo što su prodali tu kuću, već su zazidali taj prozor nekakvim betonskim kvadrama, ne shvatajući koliko je taj pogled i vidik bio važan - kaže Bećković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati