"RAT I MIR" U NAMA I OKO NAS: Dramatizacija čuvenog Tolstojevog romana od večeras u Narodom pozorištu

M. A. K.

30. 05. 2022. u 11:50

NIJEDAN pisac, kao Tolstoj u "Ratu i miru", tako ne posmatra pitanja ljubavi, smrti, ljudske duše, ljudskog bića, smisla života, smisla istorije. I sve to u jednom komadu, jednom romanu, na samo hiljadu strana.

РАТ И МИР У НАМА И ОКО НАС: Драматизација чувеног Толстојевог романа од вечерас у Народом позоришту

Foto promo

Ovo je mišljenje Borisa Liješevića, koji je, u dramatizaciji Fedora Šilija, na Veliku scenu Narodnog pozorišta postavio jedan od najslavnijih romana svetske književnosti, a premijera je zakazana za večeras u 19.30. Ovo delo je, prema rečima reditelja, značajno uvek i za svakog od nas, "ne samo danas kad ponovo bukti rat u Evropi", nego ima "značaj za ceo svet i celu istoriju koja je stalno isprepletena ratom i mirom".

Suština Tolstojevog romana, prema mišljenju Šilija, jeste u traganju:

- Protagonisti romana su u stalnom traganju, traže Boga, ljubav, slavu, sreću, smisao života... Pjer Bezuhov se zapita: "Čemu služi naš život? Zašto smo mi na ovome svetu? Šta to ljudi i čovečanstvo imaju da sagrade i izvedu svojim životom?" To je osnovno pitanje koje Tolstoj postavlja, suštinska tema knjige - shodno tome, suštinska tema dramatizacije i predstave.

Uloga Pjera Bezuhova poverena je Hadži Nenadu Maričiću, Andreja Bolkonskog Danilu Lončareviću, a Nataše Rostove - Teodori Dragićević.

- Moj lik govori o ljubavi. Kroz njega se najviše vidi da je rat sukob čoveka sa samim sobom - ističe mlada glumica.

Zadovoljstvo što u Narodnom pozorištu stvaraju autori spremni da se uhvate ukoštac sa velikim temama i filozofskim pitanjima, kakve postavlja Tolstoj, izrazio je i v. d. upravnika Svetislav Goncić:

- Komad postavlja pitanja rata i mira na svakom nivou - i ličnom, i simboličkom, i metaforičkom. Rat i mir u nama, rat i mir u svetu i onaj prostor između rata i mira, gde je najveće trenje.

Jedini put, pre ovog, adaptacija "Rata i mira", u Narodnom pozorištu postavljena je 1980. u režiji Petra Šarčevića, prema dramatizaciji književnika Mirka Miloradovića. Pjera Bezuhova igrao je Bogdan Diklić, Andreja Bolkonskog Miki Manojlović, a Natašu Rostovu Dragana Varagić.

ANSAMBL PREDSTAVA

U OVOJ ansambl predstavi igraju i Miodrag Krivokapić, Zlatija Ivanović, Zorana Bećić Đorđević, Dušan Matejić, Bojana Stefanović, Nemanja Stamatović, Nina Nešković, Slobodan Beštić, Kalina Kovačević, Petar Strugar, Vučić Perović i Nedim Nezirović. Scenografiju potpisuje Janja Valjarević, kostimografiju Bojana Nikitović, kompozitor je Stefan Ćirić, a koreograf Mirko Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!